Menorca celebra el seu primer congrés de periodisme gastronòmic La jornada d'avui tindrà lloc al Pati de sa Lluna d'Alaior i al Far d'Artrutx de Ciutadella

Bep Al·lès – Aquest cap de setmana, Menorca s’ha convertit en epicentre del periodisme gastronòmic amb una de les cites més destacades del seu any de mandat com a Regió Europea de Gastronomia 2022. Periodistes de la talla Beaugé, Lila Karapostoli, Wendy Barrie o Emmanuel Rubin imparteixen ponències que es desenvolupen per tota l’illa, com Maó, Es Mercadal, Alaior o Ciutadella (far d’Artrutx). I com a brillant colofó al Congrés, la Declaració Ètica de la Crítica Gastronòmica Menorca 2022’

El I Congrés de Periodisme Gastronòmic de Menorca va tenir el seu preàmbul avui divendres 7 d’octubre, al Museu de Menorca, amb recepció de benvinguda i visita guiada a l’exposició ‘El Gust de Menorca’.

Ahir dissabte 8 d’octubre començà el Congrés amb una intensa jornada a la Sala de Congressos Multifuncional des Mercadal. Al matí van tenir  lloc cinc ponències: ‘Vida i mort de la crítica gastronòmica, De Babylon a TripAdvisor’ (10:00h), a càrrec de Stéphane Mejanès; ‘Gastronomia: on són les dones’ (10:30h), per Julia Pérez Lozano; ‘Però a què sap això?’ (11:00h), per Bénédict Beaugé; ‘Noves veus, nous formats: la diversitat del periodisme gastronòmic contemporani’, a càrrec de Jorge Guitán; ‘Trobant l’estil a l’escriptura gastronòmica’ (12:30h), per Lila Karapostoli; i la Taula rodona ‘Gastronomia en femení’ (13:00h), amb Julia Pérez Lozano, Trinitat Gilbert, Ana Vega, Toni Massanés i Anna Mayer, moderada per Carme Gasull.

José Carlos Capel

També es va fer un homenatge a la presidenta d’honor de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears, la recordada Cati Juan de Corral, pionera del periodisme gastronòmic femení a les nostres illes.

Al capvespre, set noves ponències: ‘La prova és al púding: la qualitat es jutja per l’experiència directa’ (16:00h), a càrrec de Wendy Barrie; ‘(auto) Crítica de la gastronomia digital’ (16:30h), per Toni Massanés; ‘Podrem ser mai sostenibles?’ (17:00h), per Trinitat Gilbert; ‘Per a què serveix el periodisme gastronòmic?’ (17:30h), per Carlos G. Cano; ‘L’edició del periodisme gastronòmic: l’iceberg submergit’ (18:00h), per Carmen Alcaraz del Blanco; ‘Els xefs fan la cuina, els periodistes la coneixen’ (18:30h), per Emmanuel Rubin; ‘L’ocàs de la crítica gastronòmica’ (19:00h), per José Carlos Capel; i la Taula rodona ‘Autocrítica gastronòmica’ (19:30h), amb José Carlos Capel, Carmen Alcaraz del Blanco, Andoni Sarriegi, Carlos G. Cano i Borja Beneyto, moderada per Carme Gasull.

Lila Karapostoli

Avui diumenge el punt de trobada serà l’Alaior, concretament el Pati de Sa Lluna, on tindrà lloc una visita guiada (10.00 h) i, a continuació, la presentació del llibre “Memòria Gastronòmica de Menorca”, de Bep Al·lès, al que seguirà una presentació i tast d’oli a càrrec de l’Associació de Productors. Posteriorment, els assistents i ponents es desplaçaran fins al far d’Artrutx (Ciutadella), on tindran lloc la presentació del llibre ‘No sóc un dels teus: la història mai explicada del cuiner Álex Montiel’ (12:00h) i l’última de les ponències, ‘La veritat és al fons de les cassoles… i dels arxius. Investigació i documentació gastronòmiques” (12.20 h), a càrrec d’Ana Vega Pérez d’Arlucea.

El I Congrés de Periodisme Gastronòmic de Menorca finalitzarà amb les Conclusions del mateix, a càrrec de ponents i presentat per Eva Vicens (13:00h) per procedir després a la lectura de la ‘Declaració Ètica de la Crítica Gastronòmica Menorca 2022’.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.