La giró negre, nova varietat de vinya autoritzada per a plantació a les Illes Balears És la cinquena varietat autòctona per fer vi que s’autoritza des del 2016

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat aquest dijous l’ordre de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació que inclou la varietat autòctona Giró negre en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears. Es tracta del final d’un procés de deu anys de treball de recerca i recuperació de material vitícola autòcton, per part de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balers (IRFAP), de la conselleria d’Agricultura.

L’ordre entra en vigor aquest divendres i significa que el sector vitivinícola de les Balears pot plantar ja aquesta varietat autòctona recuperada i elaborar vi. Es tracta d’una varietat molt semblant al giró ros, però de coloració negra. En tasts experimentals, el giró negre es considera un vi atrevit, que presenta un vi de baixa coloració, amb aromes especials i de fruites exòtiques. Fruit de la recerca, hi ha cites del Giró negre del 1632, en la que Dameto et al.  fa un elogi singular als vins mallorquins produïts a Banyalbufar com el giró negre, la malvasia i el moscatell. També es troben cites en bibliografia dels segles XVIII i XIX.

Aquesta varietat és la cinquena que s’autoritza a les Balears en sis anys. El 2016 es va autoritzar l’Escursac, i el 2020 fou el torn del Callet Negrella, l’Esperó de Gall i el Mancès de Tibús. La recuperació de varietats de vinya implica una tasca ingent de més de deu anys de recerca, tant per part de l’IRFAP com per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i engloba tasques d’identificació varietal, com la descripció ampelogràfica i molecular, fins a la seva multiplicació. Així mateix, en la darrera fase del procés, es duu a terme l’examen d’aptitud de 5 anys de vinificacions experimentals, requisit per poder autoritzar la varietat a la nostra comunitat autònoma.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.