Francesc Font, Agroassessors: “Per a cada 1,6kg de producte de l’illa que es ven a Menorca, se’n podrien vendre 8,4kg més”

Itiziar Lecea/Ciutadella – Les finques d’Algaiarens i Son Felip, que gestiona l’agroassessor Francesc Font, han rebut enguany el premi a Millor producte local de l’Associació de Periodistes i Escriptors gastronòmics de les Illes Balears. Però, quin és el secret d’un gran producte local? Font ens en descobreix la feina que hi ha al darrere.

Què suposa rebre la distinció per la feina sobre el producte local que heu fet en els darrers anys?

Un dels nostres objectius principals, el qual tenim des del minut zero, és el de produir aliments propis de l’illa i fer-ho d’una forma realment sostenible. D’una forma la qual preservi el paisatge i el territori, però també les nostres tanques i els seus sòls. En rebre aquest premi no podem evitar pensar que, encara que queda molt camí per fer, d’alguna forma ja estem complint els nostres objectius, o almenys, una part d’aquests. Ens ha fet molta il·lusió rebre el premi i ens fa sempre molta il·lusió tenir qualsevol oportunitat per explicar el nostre model productiu, l’agricultura regenerativa.

Quan vau començar el projecte de regeneració d’ambdues finques i com l’heu desenvolupat?

Aquest projecte comença quan la família Adell adquireix la primera finca, Algaiarens, l’any 2014, i decideix iniciar un camí de millora de les mateixes finques, però alineat amb un camí de millora del conjunt del territori. Cercant la forma de produir aliments de forma sostenible, cuidant el sòl i la finca, trobem que el model regeneratiu és el més adient i decidim practicar-lo i desenvolupar un model per Menorca i pel sud d’Europa. A poc a poc anem deixant la química, minimitzant la llaurada i aplicant tècniques regeneratives com el disseny keyline o la pastura dirigida.

Quins són els productes que produïu a la finca?

Produïm oli, ametlles, blat xeixa i blat canya blava, mel, melons i síndries, carn de vaca vermella de Menorca, hortalisses… Produïm moltes coses diferents perquè per a nosaltres és la millor fórmula per a potenciar la biodiversitat d’animals i plantes, la qual també ens ajuda a millorar l’entorn i a desenvolupar estratègies naturals per a cuidar els nostres cultius.

És Menorca un territori propici per aplicar aquest tipus de pràctiques?

Sí, com a consultor i amb la nostra empresa Agroassessor, estem replicant models similars a Son Felip i Algaiarens a més de 40 llocs de Menorca. No sempre amb la mateixa fórmula, ja que cada finca té les seves pròpies característiques i algunes són millora per a la producció d’oli però d’altres per la de fruits o de vi, i algunes permeten la producció avícola mentre que en d’altres l’adapta més la producció d’oví o boví. En qualsevol cas, l’agricultura regenerativa se centra en el sòl i no en els cultius, i els que fem a totes aquestes finques és utilitzar estratègies per a millorar el sòl, sovint també certificant els productes com a ecològics, una pràctica que cada campanya té molts més seguidors a Menorca. De fet, Menorca té molt bones característiques per a practicar aquests tipus de sistemes productius, els quals comparteixen valors amb un territori reserva de biosfera. A banda, tant la població autòctona com la que ens visita cada estiu cada vegada més cerca aliments de qualitat i respectuosos amb el medi.

Creus que manca consciència sobre producte local a la nostra illa?

Claríssimament. Un estudi que precisament vam realitzar des d’Agroassessor per encàrrec del GOIB, va determinar que de cada 10 kg d’aliments que es consumeixen a Menorca, només 1,6 kg provenen de la mateixa illa. Crec que, d’entrada, manca producte local (fruita, hortalisses…). Llavors cal potenciar-lo i explicar-lo bé als menorquins, però també als turistes, molt més del que es fa. Cal valorar-lo. I cal que el Consell o el Govern actuï de totes les formes possibles per a promoure el producte de l’illa dins i fora d’aquesta. Per a cada 1,6kg de producte de Menorca que es ven a Menorca, se’n podrien vendre 8,4kg més, per tant, queda molt camí per recórrer. Evidentment, el grau d’autoabastiment mai podrà apropar-se al 100%, però realment es podria millorar molt, fet que seria una bona notícia tant per agricultors, com per consumidors i societat en general.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.