Ratjada as forn amb patates i tomàtiga

La ratjada as forn amb patates i tomàtigues, o perol de ratjada as forn a la part de Llevant de l’illa i palangana de ratjada a Ferreries, és un dels grans plats de la cuina marinera menorquina, elaborat amb un peix econòmic i que és un gran plaer pels sentits quan el provam.

De cada vegada són més els restaurants de l’illa que estan recuperant aquest plat tant nostrat i que si en teniu ocasió l’heu de tastar.

Aquí en teniu la recepta per si el voleu fer a ca vostra.

Ratjada as forn

Comprarem la ratjada a plaça o a la peixateria i els hi direm que ens la preparin per a fer al forn. Es solem emprar els alons, ja que són la part més melosa d’aquest peix de bastina.

Dins un tià de terra o perol (palangana) hi posam una capa de patates tallades a rodelles, tres o quatre grans d’all -que haurem laminat-, una fulla de llorer i després una capa de ratjada i una altra de patates, i finalment, damunt de tot una capa de tomàtigues d’estiu obertes, ensucrades, i per damunt all i julivert picats. Ho cobrim de pa ratllat, hi afegim un got d’oli d’oliva verge, mig got d’aigua de cisterna o envasada -mai de l’aixeta- i mig got de llet, que just cobreixi els talls, el que en menorquí es diu caretjar. Ho posam al forn fins que el suc hagi quedat ben reduït.

Per tal que no s’ens cremi la capa superior podem tapar el tià de terra amb paper de plata.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.