Baleària

Coca amb figat

La coca amb figat és una de les coques més nostres i que són pocs els forns on encara l’elaboren, com és el cas del Forn de Can Bep, a Ciutadella, on vam poder adquirir-ne una porció per tal de tastar-la.

La pasta esponjosa i el figat excel·lent, a més de generós damunt la massa feta amb mantega, ous, llevat i farina de qualitat entre altres ingredients.

Si la voleu fer a casa aquí en teniu una recepta antiga, que podeu actualitzar al vostre gust, tant en la pasta com en l’elaboració o bé comprar-la al forn.

Coca amb figat

Ingredients: 1 quilo de farina de força, 6 ous, 300 g de sucre i 50 g de llevat de forner i 1 pot de figat.

Elaboració: Farem la pasta dins un ribell amb la farina, els ous, el sucre i el llevat. La deixem tovar una hora i la tornam a pastar. La posam damunt una llauna d’enfornar untada amb mantega o oli, l’hi donam forma de coca i la posam a coure uns 20 minuts a 180 graus. Passat aquest temps, la treim del forn, i anam posant al damunt el figat i la tornam a coure uns 10 minuts més.

Abans de servir espolsarem la caoca de figat amb sucre en pols.

Notes: A aquesta recepta antiga no hi ha com a ingredient la mantega cuita amb la que es fan les coques dolces, per tant si n’ hi posau el que soleu emprar quan feis coques dolces com les d’albercoc o de sobrassada.

El figat és una confitura de figues de cristià que s’elabora a Menorca des de temps inmemorial i amb ella a més de coques es farceixen pastissos, pastissets, rubiols dolços, crespells i altres elaboracions de rebosteria menorquina.

També és ben típic de la pagesia el fer sa bereneta d’una bona llesca de pa amb figat i formatge vell de Menorca.

Figat de Ciutadella

Ingredients: Per 1 quilo de figues de cristià, 250 g de sucre, pell de meló, batafaluga i pell de taronja seca.

Elaboració: Primer de tot passarem les figues de cristià per la màquina de capolar carn per tal de desfer-les. Seguidament dins un calderó o olla per a fer figat -les millors són les de ferro col·lat- hi posam tots els ingredients i els portam al foc ben dolç i els posam a coure remenant amb una cullera de fust fins que les figues es vagin desfent i es converteixin en una confitura de color fosc. Quan hagi agafat la textura desitjada, tot anant alerta de no cremar-vos, ompliu-ne els pots, els tapau hermèticament i els posau cul per amunt fins que refredin. Després els podeu guardar dins el rebost.

 

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.