Descobrir la cuina peruana del Kaypa

Descobrir la cuina peruana del Kaypa

Bep Al·lès/ Ciutadella – El passat 2 de maig va obrir les seves portes el restaurant Kaypa, al Lago Resort Menorca, del Grupo Moga Menorca, que és una de les novetats d’aquest estiu a la nostra illa i que ens descobreix una de les cuines més variades i a la vegada importants d’Amèrica del Sud, la peruana amb totes les seves varietats.

El cuiner peruà Omar Malpartida. Foto: Bep Al·lès©

Lucas García Montaner ha apostat fort, com ho va fer l’any passat amb el Godai -el primer japo menorquí- i ha posat al front dels fogons del Kaypa a Omar Malpartida, guardonat amb un Sol Repsol al restaurant Mayanta a l’illa d’Eivissa.

Causa limenya amb pop al Kaypa. Foto: Bep Al·lès©

La gastronomia peruana és una de les més diverses i acolorides del planeta, alguns crítics especialitzats han indicat que al Perú es va inventar la fusió i es va donar de forma natural com a resultat de la seva pròpia història. La seva història gastronòmica comença amb les antigues civilitzacions preincaiques i un gran nombre d’esdeveniments històrics que van donar com a resultat la fusió de quatre continents en un sol país. L’àmplia biodiversitat dels seus sòls, els seus climes i el variat rebost peruà van ajudar a fer molt més riques aquestes fusions que donen vida a cuines com la criolla que fusiona la cuina espanyola i l’africana, la Nikei que fusiona la cuina peruana amb la japonesa, la Chipa que la fusiona amb la xinesa, sense deixar de banda los Sánguches, que són els seus entrepans, a més d’altres cuines fusió com l’ítalo-peruana o amb la cuina francesa.

Pans fets a la brasa a l’estil peruà al Kaypa. Foto: Bep Al·lès©

Una dada a tenir en compte és que la cuina peruana s’ha mantingut com a número 1 del món al llarg de sis anys consecutius, superant a països com França, Itàlia, Espanya, Xina, Mèxic o Índia, entre altres i el 2011 va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural de les Amèriques per al Món.

Mantega aromatitzada. Restaurant Kaypa. Foto: Bep Al·lès©

Al Kaypa hi trobarem cuina peruana autèntica, de fet molts dels ingredients arriben cada setmana en avió des del Perú i són sorprenents les seves varietats de patates, de blat dindi, de pebres picants i no picants… que fan del Kaypa un gresol de cultures gastronòmiques i de sabors a descobrir, que de segur no ens deixaran indiferents.

Guacamole Kaypa. Foto: Bep Al·lès©

La cuina tradicional del Perú

Llom “saltado” un dels plats típics del Perú que podem provar al Kaypa. Foto: Bep Al·lès©

En la seva primera aproximació a la cuina del Perú ens podem deixar seduir per alguns dels plats més coneguts, i que Omar Malpartida cuina amb excel·lència, com la causa limeña, el ceviches, la llet de trigre, les croquetes d’ají de gallina, el llom “saltado” o el pollastre a la brasa que ha estat reconegut com a especialitat culinària peruana, entre altres propostes que de segur ens faran viatjar al país dels Inques.

Calamar a l’estil peruà. Foto: Bep Al·lès©

Per acabar aquesta experiència gastronòmica no deixi de provar un pisco sour, per exemple.

Pisco Sour. Foto: Bep Al·lès©