Sílvia Anglada, ambaixadora gastronòmica de Menorca “Els beneficis del reconeixement arribaran quan els menorquins entenguin que la gastronomia engloba tota Menorca”

Marina Vargas Tur / Ciutadella – Enguany, Menorca ha estat anomenada Regió Europea de la Gastronomia 2022 i la seva ambaixadora, Sílvia Anglada, ens explica des de la cuina d’Es Tast de na Sílvia, el significat i els beneficis d’aquest reconeixement, a més a més d’alguna curiositat i novetat del restaurant que dirigeix a Ciutadella amb en Toni Tarragó, la seva parella.

-Menorca és Regió Europea de la Gastronomia del 2022. Que significa per una cuinera menorquina aquest reconeixement?

-El dia que vam saber que Menorca havia obtingut aquest reconeixement va ser un dia inoblidable. Tant en Toni (parella i soci del restaurant a Ciutadella) a la sala com jo a la cuina, vam treballar amb una felicitat i un orgull indescriptible. Encara no podíem dir res, ja que no s’havia oficialitzat ni comunicat als mitjans de comunicació. Hem fet molt de camí i finalment ho hem aconseguit, això és molt enriquidor.

-Producte i sostenibilitat són els dos pilars de la Regió Europea de Gastronomia. Com ho podem fer possible?

-Duent la teoria a la pràctica, no tan sols amb la boca, sinó també amb les mans.

-Per què creu que Menorca mereix aquest reconeixement?

-Crec que Menorca ha fet una gran feina a ritme menorquí. Quan les coses es fan ben fetes, amb el temps s’arriba i quan s’arriba trobem el premi. Encara que el reconeixement estigui enfocat a la gastronomia és molt important identificar tot el que això engloba. És a dir, tenir també en compte a tots els actors que formen part de la cadena que influeixen en aquest procés: els artesans que fabriquen la vaixella o les tasses de cafè, els proveïdors, els pagesos… Els restaurants són només la finestra per a mostrar al client el que tenim a Menorca i és important conèixer i mostrar tant el producte local com la seva història.

Silvia Anglada - Es Tast de na Silvia-Quins beneficis porta aquest reconeixement als cuiners i cuineres menorquins?

-En primer lloc, és necessari conèixer el significat d’aquesta nominació i saber en què consisteix, ja que la gastronomia no només fa referència als cuiners i als restaurants sinó que en realitat engloba a tota Menorca: als proveïdors, als artesans, als pagesos… sense cap exclusió i amb el mateix grau de rellevància. Tant el que cuina com el que neteja els plats són actors importants i en el moment en el qual els menorquins entenguin que tots anem a una, els beneficis arribaran a tots; per un restaurant d’alta gamma, per un quiosc de platja, per una botiga de souvenirs; perquè al final el que fa això és que hi hagi gent i això ens beneficia a tots.

 

-Tenim poques cuineres. Quin creu que pugui ser el motiu?

-Simplement, no ens creim que podem ser reconegudes d’aquesta manera dins d’aquest ofici. Les dones som insegures i perfeccionistes i moltes de nosaltres no gaudim del que fem. Ens ficam massa pressió i en comptes de beneficiar-nos, ens acaba perjudicant. Això fa que perdem la il·lusió en fer una cosa i al final la deixem de fer. No es tracta de què l’home sigui millor o pitjor a la cuina. La igualtat ha d’existir, però ha de començar existint dins d’un mateix.

-A més de cuinera, enguany també és l’ambaixadora d’aquest reconeixement. Li agraden les etiquetes?

-No m’agraden les etiquetes, jo soc cuinera. Em va sorprendre molt quan em van anomenar ambaixadora, no m’ho esperava i  no sabia que havia de fer. Tampoc em consider una xef perquè per ser xef necessites un ‘sub xef’, un encarregat de cuina, un encarregat de partida i un ajudant. Si ho tinguéssim aquí al Tast de na Sílvia, no cuinaríem perquè no tindríem espai!

-Com han combinat la vida familiar amb vostè a la cuina i el seu marit, en Toni, cap de sala del restaurant?

-Si tenim en compte que tenim un fill, que ara té 18 anys i al setembre partirà a estudiar fora, podem dir que no hem sigut la típica família, però tampoc ha estat un problema el no ser-ho. El fet que treballéssim tots dos al restaurant amb els mateixos horaris durant tot l’any impedia que poguéssim anar a una reunió amb el mestre de l’Arnau, que marxéssim de vacances al Nadal… però sempre hem intentat trobar l’alternativa més justa perquè això no ens afectés a cap de nosaltres.

En Toni i jo ens espavilàvem per aconseguir un altre horari on poder parlar amb els mestres del nostre fill i en comptes de fer les vacances a Nadal com feien els altres fillets, les fèiem al febrer i no passava res; encara que quan l’Arnau va començar a ser més gran vam decidir tancar a Nadal, anar de vacances junts i no fer perdre al fillet un mes d’escola, ja que no volíem que això afectés al seu rendiment escolar; però fins que va tenir 13 anys ho vam fer sempre així i mai va haver-hi cap problema. Sempre hem trobat la solució o l’alternativa per poder passar temps amb el nostre fill. Si el cap de setmana treballàvem i no podíem anar d’excursió com feien els altres al·lots amb els seus pares, el dia que nosaltres tancàvem el restaurant, ell no anava a l’escola i passàvem el dia junts. Tot es pot compaginar si un vol.

– Parlem del menú d’Es Tast de Sílvia, quines novetats prepara per al 2022?

– Al menú descubrirem els productes que Menorca ens pugui oferir. Enguany ha plogut molt poc i desafortunadament per exemple, no tindrem tanta mel com altres anys i és que sense pagesia nosaltres no fem cuina i per aquesta raó, la nostra carta s’adaptarà d’accord a les possibilitats que ens ofereixi l’illa.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.

Balearia, Pets Week