L’Ovella menorquina, una raça autòctona a l’alça

Itziar Lecea – Aquest cap de setmana es celebren les I Jornades d’Ovella Menorquina a Es Mercadal. Dos dies durant els quals l’oví autòcton de la nostra illa mostrarà les seves qualitats. I ho farà tant amb el tradicional concurs morfològic, que arriba a la seva novena edició, després de dos anys d’aturada degut a la pandèmia, com amb les I Jornades Gastronòmiques d’Anyell Menorquí i el I Concurs de Formatjades. L’Associació de l’Ovella Autòctona de Menorca vol, d’aquesta manera, donar a conèixer una raça autòctona de la qual fa anys s’aprofitaven molts més recursos que ara.

L’ovella autòctona es fa lloc al camp de Menorca

L’any 1997 es va fundar l’Associació de l’Ovella Autòctona de Menorca. En aquell moment van ser 7 les finques que van decidir unir-se per preservar un animal que feia anys que pasturava les terres de l’illa. Però que, amb la baixada de demanda de consum dels seus productes, va disminuir també en nombre de caps de bestiar. Tanmateix, el que sí ha anat en augment ha estat l’interès dels pagesos per aquesta raça, que viu adaptada totalment al clima de Menorca. Així, en l’actualitat hi ha 77 finques associades, que vetllen per la puresa de la raça. Amb uns 3.500 animals censats, l’ovella menorquina és, no obstant, una raça en perill d’extinció.

Des de l’Associació es treballa principalment en un front: el de la millora i conservació genètica. En aquest sentit, hi ha dues finques que aporten dades de manera regular als Serveis de Millora Agrària i Pesquera del Govern de les Illes Balears: Torretrencadeta i Torralbet, ambdues a Ciutadella. Amb aquest recull de dades genètiques i morfològiques, que també estudien a la Universitat de Còrdova, l’Associació té una visió global de l’estat de la raça i la seva puresa. A més, amb l’ajuda d’un veterinari de SEMILLA també s’ha creat el primer banc de germoplasma de la raça, necessari per recuperar-la en cas que hi hagués una malaltia o problema que amenacés de mort la recuperació de l’ovella menorquina.

Formatge d’ovella, un tresor a recuperar

Abans de la irrupció de la raça frisona a la ramaderia de l’illa, Menorca elaborava el formatge amb la llet d’aquest animal. Ara, trobar formatge d’ovella és complicat, pel fet que hi ha molt poques explotacions que munyen ovella menorquina amb aquest objectiu. Però no sempre ha estat així. La recuperació de la llet d’ovella per fer formatge es va iniciar fa uns 10 anys, amb una iniciativa del Leader, que va voler recuperar la producció d’un producte que s’havia perdut.

No és l’únic que s’extrau de l’ovella que fa temps tenia un valor i ara ja no es comercialitza. És el cas de la llana, que en segles passats es comercialitzava fins i tot fora de les fronteres d’Espanya per ser considerada una llana d’una gran qualitat. Actualment, des de SEMILLA, s’està treballant per aconseguir identificar tant la llana com la pell de l’ovella amb el segell de 100% autòctona, de manera que es pugui reconèixer el valor únic del producte i la raça i pugui crear interès per comercialitzar aquests dos productes.

El que mai s’ha deixat de consumir de l’ovella menorquina, és la carn. De fet, estem a les portes de l’època de més demanda de la carn d’aquest animal, que s’empra tradicionalment per fer les formatjades de Setmana Santa. Una vegada acabada la Quaresma i passat el període en què la tradició cristiana rebutja el consum de carn per preparar-se pels dies sants, són moltes les persones que mantenen el costum de fer a casa les formatjades de carn de be. També els forns, que han adaptat aquest menjar típic de les festes i els ofereixen durant tot l’any, n’augmenten la producció.

La carn de be menorquí és ben considerada també als restaurants de l’illa. I durant un temps es va comercialitzar l’Anyell de llet, que va tenir bona acceptació entre els consumidors locals i restaurants d’alta categoria. Tanmateix, la manca d’animals per abastir a un gran nombre de locals va fer que el projecte quedés aturat.

El Be de Sant Joan, el més conegut

Però, què té d’especial l’ovella menorquina per voler-la recuperar? En primer lloc, que al ser un animal autòcton està molt adaptat al clima i l’orografia de l’illa. Així, és capaç de resistir períodes perllongats de sequera i escassetat d’aliments. També gaudeix de bona reputació entre els pagesos per ser poc propensa a botar les típiques parets de pedra que divideixen els camps menorquins. Donada la seva gran adaptació al medi resisteix bé les humitats dels sòls, i són més resistents a malalties afavorides per aquestes condicions ambientals.

Tot i ser un animal en perill d’extinció, no ha arribat mai a desaparèixer. I la tenim més present del què ens pensam a la memòria col·lectiva per ser un anyell d’aquesta raça el protagonista del Dia des Be de Sant Joan. També les pells de S’Homo des Be són confeccionades amb les pells i la llana d’aquesta raça.

Un cap de setmana per l’Ovella Menorquina

Amb l’objectiu de donar a conèixer la raça, l’Associació de l’Ovella Autòctona de Menorca ha organitzat per aquest cap de setmana diversos esdeveniments que tenen en comú l’animal que representen. Així, es podrà tastar la carn de la raça a 12 restaurant de l’illa: Es Tast de na Silvia, Cas Cònsol i Rels a Ciutadella; Loar a Ferreries; Ca na Pilar a Es Migjorn Gran; Tast a Es Mercadal; Sa Pedrera des Pujol, Pan y Vino i Sa Parereta d’en Doro a Sant Lluís; Sa Punta a Es Castell; Grill i Calucha a Maó.

Mentrestant, durant el dissabte i diumenge tindrà lloc el IX Concurs Morfològic, al recinte firal des Mercadal. Al mateix recinte s’ha organitzat el I Concurs de Formatjades, en el qual pot participar qui vulgui, amb la condició de fer les formatjades amb carn de be menorquí.

En aquesta ocasió, acompanyarà a l’ovella menorquina l’Associació Balear del Border Collie de Pastoreig, que ha organitzat una jornada de portes obertes el dissabte matí, i dues edicions del Concurs de pastoreig, que tindran lloc el dissabte de 16h a 19h i el diumenge de 9h a 13h.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.