Els productes de proximitat i la gastronomia balear, catalana i occitana enforteixen les seves relacions transfrontereres

La fira Alimentària celebrada a Barcelona va ser el punt de trobada professional de la “Xarxa d’aliments de qualitat” impulsada per l’Euroregió Pirineus Mediterrània, i que va servir per enfortir les relacions transfrontereres entre experts, productors i promotors dels productes amb segells DOP i IGP. És a dir, aliments amb reconeixement d’origen i de qualitat, de Catalunya, les Illes Balears i la regió Occitània.

Entre les activitats que es van realitzar, cal destacar el primer concurs de cuina a la “Millor recepta euroregional elaborada amb productes DOP i IGP de les Illes Balears, Catalunya i Occitània” que va guanyar el jove xef de Vilanova i la Geltrú Eric Montes, qui va quedar l’any passat primer a la final catalana de l’European Young Chef Award. Els altres dos concursants van ser el menorquí José María Borrás, qui va quedar en segon lloc, i Thomas Riquier, un dels cuiners del restaurant Vivants de Tolosa del Llenguadoc.

La jornada va continuar amb una conferència d’un dels responsables de l’àrea de mercats agroalimentaris de la Comissió Europea, Fabien Santini, sobre els circuits curts de comercialització d’aquests productes. Posteriorment, es va celebrar una taula rodona sobre les experiències turístiques que poden ser útils per a la promoció dels productes locals que va comptar amb la presència d’en Xavier Bernard-Sans, secretari general de l’EPM. Una taula on van intervenir el director de l’Agència d’Estratègia turística de les Illes Balears, Xisco Mateu; el director de Projectes i Estratègies turístiques innovadores de la Direcció de Turisme i Hidroteràpia de la Regió Occitània, Igor Knibiehly, i la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech, qui definí la relació entre turisme i gastronomia amb la següent metàfora: “la nostra cuina és el nostre paisatge dins d’un plat”.

Xarxa d’aliments de qualitat

La ‘Xarxa d’aliments de qualitat’ té com a objectiu la transferència de coneixement i tecnologia, per a l’enfortiment de l’ecosistema innovador del sector agroalimentari a escala euroregional, en qüestions com: el foment dels circuits curts de comercialització agroalimentària, la qualitat dels productes alimentaris, l’aposta per la formació dels joves en els oficis de la restauració o afavorir la sobirania alimentària. Aquesta iniciativa va ser un dels projectes finançats amb el fons Covid-19 acordat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània per fer front als efectes de la pandèmia, i es va posar en marxa el març de l’any passat., liderada pel Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears, conjuntament amb l’Institut Regional de la Qualitat Agroalimentària de la regió Occitània, l’empresa pública Prodeca, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i la Federació Catalana de DOP-IGP.

L’esdeveniment va acabar amb un dinar de networking a l’estand Catalonia HUB, entre els experts, productors i promotors de productes amb segells DOP i IGP procedents dels tres territoris. Uns col·lectius professionals que tenen lavoluntat d’enfortir les relacions en xarxa, que facin emergir noves col·laboracions entre Catalunya, les Illes Balears i la regió Occitània en aquest sector estratègic, tant econòmicament com per a l’equilibri territorial dels tres territoris de la Mediterrània.

 

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.