Menorca acull una trobada de la Plataforma de Regions Mundials de Gastronomia

Menorca serà l’amfitriona d’una de les trobades anuals de la Plataforma de Regions Mundials de Gastronomia. L’objectiu d’aquestes reunions és l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques que es duen a terme a les diferents regions compromeses en garantir una millor qualitat dels aliments i el suport a les cultures i tradicions locals. La trobada tindrà lloc la setmana que ve, del 4 al 7 d’abril, i compta amb un extens programa d’activitats que aquest matí han presentat la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i Jaume Gomila, com a membre de l’Institut Internacional de Gastronomia, Art, Cultura i Turisme (IGCAT).

La Platform Meeting reunirà a Menorca un grup de 24 representants de les regions europees de gastronomia de Catalunya; Aarhus (Dinamarca); South Aegean (Egipte); Sibiu (Romania); Kuopio (Finlàndia); Eslovènia, Coimbra (Portugal); Trondheim–Trondelag (Noruega), Hauts-de-France i les regions aspirants de Saimaa (Finlàndia); Aseer (Aràbia Saudita) i Sicília (Itàlia), junt la presidenta i la resta de membres de la junta d’IGCAT, i els membres i stakeholders de Menorca.

L’acte de benvinguda tindrà lloc dilluns amb una recepció institucional a l’Ajuntament de Maó. Durant quatre dies, s’ha organitzat un intens programa d’activitats pensades per a generar sinergies i compartir coneixements entre Menorca i els membres de les altres regions europees, en què el producte local i la sostenibilitat seran els eixos principals.

Així, dimarts dia 5 s’han organitzat dues taules rodones al Museu de Menorca, al voltant de les iniciatives per promoure el consum de producte local en restaurants i hotels, que comptarà amb la participació de representants de PIME, CAEB, ASHOME, entre d’altres; i una altra taula rodona sobre la formació de professionals per a un futur sostenible en el turisme i l’hostaleria, amb la presència de professionals de l’educació.

Dimecres dia 6, al palau Can Saura i al Cercle Artístic de Ciutadella, s’han organitzat també altres trobades per a xerrar de la promoció dels estudis gastronòmics i conèixer casos pràctics de sostenibilitat.

Els representants de les regions europees tindran també l’oportunitat de conèixer com s’elaboren productes emblemàtics com el Gin Xoriguer, amb una visita guiada a la fàbrica, i d’entrar en contacte directe amb productors de l’illa. Dijous 7 d’abril els assistents mantindran una trobaran amb diferents associacions de productors, amb els que conversaran sobre sostenibilitat en la producció d’aliments o comercialització.

El programa inclou també visites al Museu de Menorca; a l’Illa del Rei; al mercat municipal de Ciutadella, on hi haurà una recepció oficial per part de la batllessa Joana Gomila; a la vegada que podran assaborir la cuina d’alguns dels restaurants més destacats de l’illa. L’artesania de Menorca ocuparà també un lloc en aquesta Platform Meeting. S’ha programat una visita al Centre Artesanal de Menorca, on conversaran amb artesans locals sobre com fomentar el nou disseny i la recuperació de l’artesania.

Durant aquesta visita, tindran lloc, a més, dues cites importants per a Menorca. Una és l’anunci dels premis als millors webs per a viatgers gastronòmics, Top Websites for Foodies Travelers; una gala que se celebrarà dimarts 5 d’abril al Restaurant Aqua Marítim i que serà conduïda per la periodista Mercedes Milà. L’altre esdeveniment destacable és la Gala 2022 World Food Gift Challenge Awards, un concurs que té per objectiu premiar i donar visibilitat internacional a aliments artesanals d’alta qualitat i regals d’artesania relacionats amb l’alimentació de les regions europees d’artesania. Per aquest certamen, Menorca ha triat quatre productes artesanals. En la categoria d’obsequis, s’han seleccionat “Davantal i pedaç de cuina”, de l’artesana tintorera Turid L. Tarabay (Bona Soca), i “Estoig de ganivets”, de l’artesana bossera Lorena Martí (Illenk); mentre que opten a la categoria de premis agroalimentaris les propostes “Saffron Island Gin”, del productor Omar Zola (iSafrà) i “Cinc sabors de Menorca”, del productor Miquel Àngel Anglada (Mel i Untis).

Maó, 31 de març de 2022.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.