Bosses reutilitzables per als espais que comercialitzen Producte Fora de Sèrie contra el malbaratament alimentari de l’illa El malbaratament alimentari fa referència al menjar destinat al consum humà que llencem al llarg de tot el circuït alimentari, des del cultiu, sacrifici o captura fins el consum

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera ha posat a l’abast dels comerços adherits a la campanya “Producte Fora de Sèrie” bosses de cotó reutilitzables per fer la compra de fruita i hortalises. Una iniciativa que cerca incidir en la prevenció sobre la generació de residus substituint les bosses de plàstic d’un sol ús alhora que es dona continuitat a la campanya contra el malbaratament alimentari.

Les “Bosses Fora de Sèrie” s’han començat a repartir entre els espais comercials que en el seu moment es van adherir a la campanya, com són productors que abasteixen amb producte Fora de Sèrie a escoles i clubs esportius, mercats agroalimentaris, cooperatives de productors i consumidors i petites botigues o supermercats de poble, i s’administraran gratuïtament als clients que comprin producte Fora de Sèrie en aquests establiments.

Amb la posada en marxa de la iniciativa, el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha volgut agrair la participació de tots els establiments i productors adherits a la campanya que ara també participen d’aquesta acció, i ha afegit que “la campanya cerca un canvi en la percepció que tant els productors com els consumidors tenim dels aliments per raó del seu aspecte, i vol evitar així la pèrdua d’aquests aliments i la generació de residus que va lligada a ella. La substitució de les bosses d’un sol ús va en la mateixa línia de prevenir la generació de residus, per això complementa la campanya i resultava per a nosaltres gairebé un pas lògic en aquesta direcció”.

Producte Fora de Sèrie

La campanya “Producte Fora de Sèrie”, impulsada per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera amb la col·laboració de Justícia Alimentària, es va iniciar el mes de maig de 2021 amb accions de sensibilització ciutadana contra el malbaratament alimentari fent èmfasi en el pèrdues d’aliments que es produeixen a causa de la imposició d’aquests estàndards de qualitat de forma, mida i color sobre els productes d’horta, i instant el sector de la producció, els comerços i els consumidors a aprofitar al màxim aquests aliments abans de rebutjar-los.

La campanya va ser adoptada també pels ajuntaments i els centres educatius de l’illa per implementar accions com el muntatge de l’exposició itinerant sobre malbaratament alimentari, l’organització de “Mercats Fora de Sèrie”, l’abastiment de Fruita Fora de Sèrie als berenars dels patis o els mostrejos de restes de menjar en l’entorn escolar. Les diverses accions de la campanya es poden consultar en el Blog “Producte Fora de Sèrie” creat per fer divulgació i crear consciència sobre la problemàtica.

Aquestes accions es complementen ara amb l’abastiment de bosses de cotó reutilitzables.

El malbaratament alimentari a Menorca

El malbaratament alimentari fa referència al menjar destinat al consum humà que llencem al llarg de tot el circuït alimentari, des del cultiu, sacrifici o captura fins el consum, i que s’hauria pogut prevenir o bé aprofitar perquè els aliments encara mantenien el valor nutricional. Les darreres dades de al FAO apunten que es malbarata el 17% de la producció mundial total dels aliments. Segons l’Estudi del Potencial de Producció i Fluxos Alimentaris a l’illa de Menorca (Cime, 2018), a Menorca acaben desaprofitades 11.785 tones del total de consum a l’illa.

Una part important del malbaratament alimentari generat diàriament és degut al menyspreu per part de productors, distribuïdors comercials i consumidors cap a alguns productes agroalimentaris que, tot i mantenir la seva qualitat nutricional, són petits, tenen formes i colors peculiars, tenen taques, algun cop o s’acosten a la data de caducitat o de consum preferent.

L’abastiment de “Bosses Fora de Sèrie” per als comerços dóna continuïtat a la tasca realitzada fins ara per part de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en matèria de malbaratament alimentari en el marc de l’Estratègia Alimentària de Menorca alhora que suma esforços en la prevenció de residus plàstics.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.