Sant Josep de Ferreries SRM està finalitzant el procès de la primera vinificació de raïm de la varietat ancestral Calop Blanc en temps moderns

Sant Josep de Ferreries SRM està finalitzant el procès de la primera vinificació de raïm de la varietat ancestral Calop Blanc en temps moderns

El calop blanc és un raïm originari de les Illes Balears que al diccionari Alcover Moll es defineix com “Classe de raïm gros i molt saborós, apreciat com el millor”, i ja apareixia citat com a varietat de Menorca al llibre “Die Balearen” per l’arxiduc Lluis Salvador. En el llibre del Govern Balear “Història i Evolució de les Varietats de Raïm de les Illes Balears” s’indica que és una “varietat d’amplia difusió trobada arreu de tota Mallorca i Menorca, era la parra present a totes les cases de fora Vila”.

Els propietaris del lloc Sant Josep, a Ferreries, van fer analitzar per ADN la parra de la porxada de les cases, i van veure que era calop banc. Com que no estava inscrita com a varietat vinificable a les Illes Balears, van fer una plantació experimental íntegrament amb empelts de  la parra de la porxada, i van demanar una subvenció: el  “Pla de Cooperació “Calop Blanc” l’objectiu del qual és la inclusió de la varietat “Calop Blanc” en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears i l’estudi de la millor ubicació de les vinyes”. Com a resultat del procés, el 14 de febrer de 2019 es va publicar al BOIB l’Ordre incloent la varietat “calop blanc” en la categoria de varietats de raïm de vinificació autoritzades a les Illes Balears.

Durant aquest temps s’ha anat sembrant més empelts, “fills” o “nets” de la parra de la porxada de Sant Josep, i al 2021 es va fer la primera collita, que ara està acabant la seva vinificació. El viticultor espera que la collita d’enguany sigui encara millor, i que pugui vendre el vi amb la marca Morvedra, ja coneguda pel seu excel·lent oli d’oliva verge extra, l’any 2023.

La plantació experimental i l’expedient d’inclUsió al registre vitivinícola va estar parcialment financiat pel Fondo Europeo Agrícola de Desarrollo Rural (FEADER).

Foodies on Menorca

Vinum

Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

https://vinum-menorca.com/