L’arròs bombeta s’inclou al Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears

La Comissió d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears, òrgan adscrit a la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprovat aquest dimarts la inclusió d’un nou aliment al Catàleg d’Aliments Tradicionals. Es tracta de l’arròs bombeta, el cultiu del qual es localitza en terrenys de sa Marjal, ubicades al terme municipal de Sa Pobla i de Muro. A la reunió hi ha participat la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, caps de servei de l’Institut de Qualitat Agroalimentària (IQUA) i d’Agricultura, representants dels consells insulars i Sebastià Franch, regidor de Medi Rural i Seguretat Ciutadana de l’ajuntament de Sa Pobla. Segons la consellera De la Concha, aquesta distinció «permetrà donar a conèixer un producte que encara és molt desconegut a les Balears» i ha aprofitat per animar la restauració i l’hostaleria a utilitzar-ho cada vegada més.

L’arròs bombeta prové de la família de les gramínies de l’espècie Oryza sativa L. de la varietat bombeta. Se sembra a partir de principis d’abril fins a la primera quinzena de maig. La recol·lecció es fa durant el mes de setembre. Un cop collit, es transporta a les instal·lacions de transformació, on es fa el processat, que consta de les següents fases: trilla, assecatge, neteja del gra, condicionament i envasament. Actualment, a Sa Pobla i Muro hi ha dos operadors que comercialitzen arròs bombeta. Hi ha 13 productors, 12 dels quals a Sa Pobla i un a Muro. En total, hi ha sembrades 30,48 hectàrees, 28,7 de les quals a Sa Pobla. La producció total és de 79 tones. La meitat de la producció d’arròs es comercialitza a l’engròs, sobretot a l’hostaleria, i l’altra meitat, al detall o mitjançant venda directa al consumidor final.

La producció d’arrossars és molt variable i oscil·la entre el 300 quilos/quartó i els 1000 quilos/quartó. L’arròs bombeta té un preu de venda al públic molt superior a les altres varietats comercials d’arròs, i oscil·la entre els 4,5 i els 5,5 euros/quilo.

Amb aquesta incorporació, ja són 29 els aliments registrats al Catàleg d’Aliments Tradicionals. Les darreres incorporacions han estat aquest estiu amb l’albercoc de Porreres i la mel d’Eivissa/miel de Ibiza. Per Illes, Mallorca compta amb 18 aliments registrats, Eivissa i Menorca en tenen 4 cada una, Formentera compta amb un, i hi ha dos aliments en la categoria de ‘Totes les illes’.

L’acreditació històrica de l’arròs

La història de l’arròs bombeta s’inicia a principis del segle XX a s’Albufera, la zona humida ubicada en els municipis de Sa Pobla i Muro. Aquest cultiu va tenir certa transcendència atès que s’arribaren a dedicar 1.774 hectàrees, però va decréixer a causa de la baixada de preus de mercat i les inundacions. Al 1900 es cultivaven 1800 quartons d’arròs i hi treballaven el 50% de jornalers de Sa Pobla, però el 1955 només es conraven 140 quartons. El municipi de Sa Pobla celebra, des del 2014, la ‘Fira de l’arròs pobler i de Sa Marjal’, on l’arròs és el protagonista.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.