Sara Fábrega, directora de Domaines de Fontenille: “El turista francès ve a cercar humanitat a l’illa”

Sara Fábrega, directora de Domaines de Fontenille: “El turista francès ve a cercar humanitat a l’illa”

Sara Fábrega és la directora de Les Domaines de Fontenille Menorca, i gestiona els hotels de Santa Ponsa i Torre Vella. Nascuda a Barcelona, fa 20 anys que és directora d’hotel, i des dels 17 es dedica al sector de l’hoteleria. La seva experiència l’ha duita a exercir funcions com a directora comercial a hotels de Barcelona. I fa 7 anys que és a Menorca, on va obrir el primer Relais & Chateaux a Ciutadella. Ara és una de les persones referents per als francesos que arriben a l’illa cercant calma, benestar i allò del que se’n diu “autèntic”.

Has passat d’un hotel d’interior a camp obert. És la primera vegada que gestiones agroturismes?

Em va fer ganes obrir-me cap als agroturisme, perquè era un tipus d’establiment que no coneixia. Amb l’experiència prèvia i ara estant al grup Fontenille, tenc una visió molt més global, havent passat per cadenes, hotels de ciutat i hotels boutique. A Santa Ponsa i Torre Vella vaig començar el febrer d’aquest any, amb el grup Les Domaines de Fontanille, que és un grup hoteler jove que cerca propietats i edificis emblemàtics. Té cinc hotels a França i dos a Menorca. I els que són a l’illa estan ubicats a una casa de 1800 -que és Santa Ponsa- i Torre Vella, que és una torre del segle XVII. El que cercam és oferir un luxe d’experiència en entorns únics, naturals, preservats i on la gastronomia té un pes molt important, elaborada amb producte de quilòmetre 0. Crec que l’era post Covid ha creat aquesta demanda d’espais amplis i naturals.

A més, hem incorporat la filosofia de Relais & Chateaux tant a Santa Ponsa com a Torre Vella, on s’apliquen els valors que caracteritzen la marca, com són el savoire faire, l’excel·lència, el respecte per l’entorn, per les persones, etc. A més, des del grup de Fontenille treballam en el respecte i preservació de l’entorn.

Com vas entrar en contacte amb el món del turisme francès?

Quan vaig arribar al 2014, crec que va ser el moment en què Menorca es va posar en el punt de mira de França. I tot ha sigut arrel de la primera propietat que vaig obrir de Realis & Chateaux, que és Can Faustino. Molts clients van venir a comprar cases i terrenys a l’illa des de llavors. També és cert que prèviament coneixia aquest mercat, aj que vaig treballar 4 anys a la cadena hotelera Citadines, a Barcelona. Per això conec molt bé el mercat francès, especialment el parisenc.

Què ens pots explicar de Les Domaines de Fontanille?

Són dues propietats renovades, restaurades i amb espais molt amplis a Alaior. A Torre Vella tenim ganes de sembrar-hi vinya. Santa Ponsa, per la seva banda, era una casa familiar menorquina, amb uns jardins molt frondosos i on sembram arbres fruiters, herbes aromàtiques i també farem olis essencials. Ambdós hotels tenen el seu propi restaurant.

I què fa diferent aquests dos agroturismes?

El que venem molt són les experiències, especialment per aquest client francès. Em considero una ambaixadora de l’illa a França, perquè des que vaig arribar el 2014, m’han cercat per ser com un pont entre el mercat francès i el mercat local. I el que m’agrada és que puc recomanar-lis la cuina, les botigues, els restaurants, els llocs, les empreses… Sempre intento derivar-los a empreses locals quan em demanen, per exemple, per fer un regal. Crec important poder moure, des de la meva posició, l’economia menorquina i donar a conèixer el que es fa aquí. Intento connectar les necessitats franceses amb les empreses menorquines, de manera que els oriento com tractar aquest nou client, que és molt exigent. Baix la meva opinió els hotelers, els que estem en contacte amb el turisme, fem una tasca molt important de concienciació pel respecte de l’Illa.

Com ha anat la temporada turística?

Aquesta temporada ha sigut magnífica. Hem tingut ocupacions durant el mes de juliol al torn del 90% d’ocupació i l’agost hem arribat al 94%. El setembre ha estat molt similar al mes de juliol. I octubre estem entre el 75% i el 85%. Veient que la demanda no decau ens hem animat a deixar obert Santa Ponsa durant tot el mes de novembre. Tenim ganes d’allargar la temporada tot el que puguem. Només tancarem dues setmanes a principis de desembre per tornar a obrir durant les setmanes de Nadal. I oferir experiències que aniran molt enfocades al que pot oferir Menorca.

I què pot oferir Menorca?

Les dividim en 4 grans grups: la Menorca cultural, la Menorca natural, la Menorca saludable, i la Menorca marítima i rural. Pel que fa a la branca cultural volem mostrar la cultura talaiòtica, les herències dels segles XVI i XVII a través de l’arquitectura. Hem organitzat rutes amb guies i també estem en contacte amb l’Ajuntament d’Alaior per fer visites al Centre d’Art Contemporani de la ciutat. Intentem involucrar l’oferta local amb l’hotel, perquè així ajudem a promocionar el que tenim a Menorca fins i tot pels propis menorquins. Per la part natural tenim tot un seguit de rutes, activitats esportives, senderisme, rutes pel Camí de Cavalls, etc. I, tot i que ja entrarem ben a la tardor, tindrem experiències lligades a la mar amb sortides amb llaüt. Pel que fa a la branca de salut, volem oferir activitats com trobades de ioga, retirs espirituals, programes de dietes, etc. I, a banda, comptem amb un spa amb circuit d’aigua i tres cabines amb diferents tractaments. Totes aquestes experiències ja les hem distribuït entre els nostres col·laboradors a França, per així atraure aquest tipus de turisme durant els mesos de novembre i desembre.

A partir del 31 d’octubre, tots els diumenges, oferirem també una “brunch barbaque”, per un preu de 30€. L’objectiu és que els menorquins puguin gaudir dels entorns de Santa Ponsa i coneguin aquest racó de l’illa. Són espais que es poden aprofitar. Per Nadal també oferirem els sopars de Nadal i Cap d’any i Santa Ponsa estarà obert del 17 de desembre al 2 de gener de 2022. Obrim així el ventall durant la temporada baixa amb una oferta que crec que és necessària. Aquí hi ha molt resident de fora que no troba què fer durant els mesos d’hivern.

Què troba el client francès a Menorca que l’atrau tant?

Per entendre què cerca el client francès, hem d’entendre l’evolució de la vida. Hem abandonat el camp i s’ha imposat el turisme de ciutat. Ara ve un moviment contrari, la ciutat torna al camp. Crec que és una mica com el que m’ha passat a mi de manera personal, ens hem adonat que les ciutats s’han deshumanitzat i han perdut la seva identitat. Crec que els francesos també venen a cerca la humanitat, estan cansats d’estar encorsetats, i busquen el relax, el ser un mateix, el caliu. Menorca els torna la humanitat perduda a la ciutat en un món que s’ha globalitzat. Cerquen els valors naturals i essencials humans que la ciutat els ha pres pel ritme de vida frenètic que hem adoptat. Però que a Menorca no ha arribat.