Més de cinquanta actes per a celebrar la capitalitat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia 2022

Menorca assumeix el proper any el mandat com a Regió Europea de Gastronomia, una distinció concedida a finals de 2019 per l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT) gràcies a la col·laboració públic-privada. Per celebrar aquest reconeixement, s’ha elaborat un ampli programa amb més de 50 activitats que giren al voltant de la cuina, la cultura local, el territori i la sostenibilitat com a grans eixos motors d’aquesta declaració.

El programa s’ha donat a conèixer  en un acte que s’ha celebrat a S’Hort de Sant Patrici  el dia 21 d’octubre i que va comptar amb la presència de la presidenta del Consell Insular, Susana Mora; el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana; l’alcaldessa de Ferreries, Joana Febrer; junt amb representants d’altres stakeholders (institucions, entitats i empreses implicades i que estalonen el projecte). Miguel Huesa, tècnic de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) i coordinador de Menorca Regió Europea de Gastronomia, ha estat l’encarregat de presentar les accions.

Es tracta d’un programa dinàmic, obert a noves iniciatives, que posa de manifest el caràcter col·lectiu i transversal de la declaració. Agrupa tant accions ja consolidades en el calendari d’esdeveniments anuals de l’illa –com la Mostra de cuina menorquina, Menorca en el plato, la Fira del Camp o les diferents Jornades gastronòmiques–, com també noves propostes pensades per donar continuïtat a la feina feta per promoure i donar visibilitat als productes locals, al teixit de petites empreses agroalimentàries i als negocis vinculats a la restauració, amb fires dedicades al formatge Mahón-Menorca; al Vi de la terra Illa de Menorca; més jornades de degustació; un concurs nacionals de cuiners; a més de tallers o visites guiades. Des d’un àmbit més cultural, també s’han programat exposicions o un congrés per a periodistes gastronòmics.

L’acte inaugural serà al voltant del 17 de gener, Diada del Poble de Menorca, i el Museu de Menorca exercirà de seu del mandat de la Regió Europea de Gastronomia 2022, un espai on s’hi aniran desenvolupant diferents activitats al llarg de l’any. L’illa també acollirà actes vinculats als 15 membres de la Plataforma Europea de Gastronomia, com la trobada anual que celebren tots els membres i el lliurament dels premis European Food Gift Challenge i Top Visitor. A la propera edició de la fira Arrels, es convidarà una delegació de Trøndelag com a territori amb qui Menorca comparteix mandat, junt amb una representació de la resta de regions gastronòmiques.

El mandat de 2022 també ha de servir projectar a l’exterior tota la riquesa culinària de l’illa i posicionar Menorca com a destinació gastronòmica a nivell internacional. En aquest sentit, es duran a terme accions a fires com Fitur, Madrid Fusión i Destinations Nature a París, a més de disposar d’una web de referència amb tota la informació actualitzada i xarxes socials com eines de difusió dirigides al públic local i també a tots els visitants.

“El mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia és un camí, un projecte de tots i totes que ha de servir d’estímul per avançar en la protecció i promoció de la riquesa cultural i gastronòmica, element imprescindible per garantir la sostenibilitat econòmica, social i cultural” ha assegurat la presidenta, Susana Mora. Durant la seva intervenció a l’acte d’avui, ha explicat que el programa s’ha dissenyat tenint en compte uns objectius estratègics ben definits: “posicionar l’illa com a destinació gastronòmica de qualitat; fomentar l’augment del consum del producte local; promoure projectes d’innovació i transformació que permetin el desenvolupament de models innovadors en el sector agroalimentari; i fer que els propis menorquins siguem els millors prescriptors de la nostra gastronomia”.

El pla d’accions per a 2022 també inclou projectes amb visió de futur que tenen com objectiu potenciar la innovació, la inclusió i la difusió cultural a través de la gastronomia. Dues propostes que ja s’estan perfilant consisteixen en crear sales d’estudi per a infants i joves amb risc d’exclusió social on es serveixin berenetes saludables i ecològiques, i un projecte de col·laboració entre hotelers i productors locals per poder disposar d’un moble amb exposició i venda de productes locals.

Menorca Regió Europea de Gastronomia compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca i Consell Insular de Menorca, Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca, Asociación Menorquina de Cafeterías, Bares y Restaurantes, Asociación Hotelera de Menorca (ASHOME), Confederación de Asociaciones Empresariales de Balears (CAEB), Associació de Restauració de Menorca, Confraria de Pescadors de Ciutadella, Confraria de Pescadors de Fornells, Confraria de Pescadors de Maó, Cooperativa del Camp de Menorca, Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears, Fra Roger Gastronomia i Cultura, Escoles d’Adults de Menorca i l’Escola de Turisme de Menorca. A partir ara s’obre també un procés de formalització de noves adhesions que resta obert a entitats, associacions i particulars.

El programa de 2022 ja té previstes les següents activitats:

GENER

S’ha escollit el programa dels actes del 17 de gener, Diada del Poble de Menorca, perquè Menorca agafi el testimoni com a Regió Europea de Gastronomia 2022 en un acte institucional que comptarà amb la presència dels ambaixadors i stakeholders de la declaració i de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Art i Turisme (IGCAT).

La gastronomia de Menorca també estarà present a les dues fires turístiques i gastronòmica més importants del sector a Espanya: Fitur i Madrid Fusión. A nivell més local, es potenciaran les jornades Dimecres de brou que organitza l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants.

També durant el mes de gener, l’Ajuntament de Sant Lluís organitzarà un Taller de plantes culinàriesque es poden tenir a casa per a cuinar.

FEBRER

Dos esdeveniments gastronòmics per gaudir de producte local de caça i pesca a la taula: les JornadesGastronòmiques de sa perdiu i les Jornades Gastronòmiques del peix, que promou l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants.

I també dos dels concursos que organitza l’IGCAT: “Local Food Gift Challenge” que distingeix i dona visibilitat internacional a obsequis artesans o alimentaris de gran qualitat; i “Top Visitors” per a portals d’experiències turístiques.

MARÇ

Les activitats s’intensifiquen el mes de març amb nombroses accions que es faran dins i fora de l’illa:

  • CAEB promou l’organització del I Concurs nacional de cuiners, que coincidirà amb un concurs de vedella menorquina que comptarà amb la col·laboració de l’Associació de productors de vaca vermella.
  • Es celebrarà una nova competició local per escollir el Jove Xef Menorquí 2022 que representarà a la regió en el concurs europeu.
  • Es lliuraran els Premis Gastronòmics de Menorca, que convoca l’Associació d’Escriptors i Periodistes Gastronòmics de Balears.
  • Es faran cursos de cuina per al públic local, que impartiran xefs de l’illa als seus propis restaurants, un activitat que convocarà l’Escola d’Adults de Menorca, el Consell Insular i la FFTM.
  • Es celebraran les Jornades Gastronòmiques de Vedella Vermella, que organitza l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants.
  • La plaça Espanya de Ferreries acollirà una nova edició de la Fira del pa i el companatge, que organitza l’Ajuntament.
  • A Alaior tindrà lloc la Fira del Camp, un esdeveniment molt consolidat i amb una llarga trajectòria a l’illa.
  • Des del punt de vista de la projecció exterior de la gastronomia local, Menorca presentarà el seu mandat com a Regió Europea de Gastronomia en un acte per a mitjans de comunicació que es celebrarà en el marc de la fira Destinations Nature, a París.

ABRIL

És el mes central del mandat com a Menorca Regió Gastronòmica Europea. L’illa acollirà diferents actes de l’IGCAT que aplegaran a una representació de tots els 15 membres de la Plataforma de Regions Europees de la Gastronomia:

  • La trobada anual de les regions: Platform Meeting IGCAT.
  • I l’acte de lliurament dels premis europeus: European Food Gift Challenge i Top Visitor.

Durant aquest mes també és convocarà el concurs local de Food Film Menú que representarà Menorca a l’edició europea.

Nova edició de la Fira Arrels on es convidarà a la resta de regions gastronòmiques europees a visitar aquest esdeveniment de promoció de la cuina i el producte agroalimentari local i a tenir els seus propis estands.

L’Ajuntament d’Alaior organitzarà Menú Art, un cap de setmana temàtic de gastronomia i art on els restaurants oferiran menús tradicionals de cuina menorquina i es combinarà amb la visita a diferents espais expositius de la localitat. També a Alaior, tindrà lloc la I Fira del Vi de Menorca.

L’Ajuntament de Sant Lluís ha previst una visita guiada a la finca Sa Bassa i el Centre Artesanal de Menorca, per la seva part, oferirà un programa d’activitats i tallers, coincidint amb els Dies Europeus de l’Artesania, que estaran relacionats amb la gastronomia.

MAIG

El Museu de Menorca acollirà una exposició sobre gastronomia i es celebrarà una Òpera gastronòmica, un sopar de gala que servirà per presentar la programació operística de 2022 i donar a conèixer la seva aproximació al món de la cuina.

Tindrà lloc una nova edició de Tapes per Menorca, de l’Associació empresarial de gastronomia i restauració de Menorca, i l’Ajuntament des Castell organitzarà una segona edició de la Fira de la tapa i foodtrucks. A Alaior, els Dies de Flors s’inspiraran en la gastronomia i s’acompanyarà d’una ruta de tapes.

Visita guiada i tast de vins a la finca de Santo Domingo, a Sant Lluís, mentre que l’Ajuntament de  Ciutadella arrencarà el programa Enjoy Ciutadella que inclourà diferents esdeveniments i rutes gastronòmiques.

Al Centre d’Artesania de Menorca s’inaugurarà una exposició dedicada a Miquel Mariano, mestre artesà cuiner amb una llarga trajectòria en l’ofici i la recuperació i la divulgació de la gastronomia menorquina.

JUNY

En el programa de Menorca Regió Europea de Gastronomia no podia faltar la cita amb Menorca en el plato,amb la proposta de menús especials que ofereixen establiments de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants.

L’Escola de Turisme té previst fer un viatge d’intercanvi amb el seu homònim a Galway per establir lligams amb altres regions gastronòmiques.

JULIOL

A l’estiu, Menorca viatjarà a Noruega per participar en el Trøndelag Food Festival per tenir representació a l’esdeveniment d’aquesta regió gastronòmica amb qui l’illa compateix mandat.

Al Centre Artesanal de Menorca s’inaugurarà l’exposició “La cuina dels oficis”.

AGOST

També al Centre Artesanal, as Mercadal, es faran tasts de productes i tallers agroalimentaris, pensant en el públic familiar i adult, una activitat que ja s’ha fet aquest estiu amb una molt bona resposta per part del públic.

SETEMBRE

Amb la tardor, arribarà a l’illa una nova edició d’una cita consolidada i esperada: la Mostra de cuina menorquina de l’Associació empresarial d’hostaleria i restauració de Menorca.

A més, en el marc del festival Cooking Films es preveu que es pugui celebrar l’acte de lliurament dels premis dels concurs Food Film Menú 2022 de l’IGCAT.

OCTUBRE

Aquest mes coincideixen en el calendari:

  • El I Congrés de periodisme gastronòmic i press trip de periodistes especialitzats en aquest àmbit temàtic.
  • El Consell, la FFTM, l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics Illes Baleares i Fra Roger també organitzaran els Diàlegs a Mongofre.
  • Sa Cooperativa del camp i l’Associació empresarial d’hostaleria i restauració de Menorca promouen unes Jornades de producte local de temporada.
  • Ferreries acollirà una nova edició de la Fira d’Artesania.
  • Es Castell celebrarà el Dia del Restaurant al Llatzeret.
  • L’Ajuntament de Maó convocarà la primera Fira del formatge Mahón-Menorca.
  • L’Ajuntament d’Alaior organitzarà un showcooking dedicat al be de Menorca.
  • I Sant Lluís reserva un cap de setmana del mes per fer unes Jornades gastronòmiques al municipi.

NOVEMBRE

Per al darrer tram del mandat de Menorca Regió Europea de Gastronomia, el programa inclou el concurs de tapes Tasta Maó i el Mes dels bolets a Ferreries, amb un cap de setmana d’activitats temàtiques.

El Jove Xef Menorquí viatjarà a Trøndelag per a competir per al guardó europeu en aquest certamen culinari.

DESEMBRE

I el desembre es tancarà el programa repetint convocatòria dels Dimecres de brou i amb un acte institucional de clausura, on es presentarà el vídeo resum de tots els esdeveniments.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.