De la Concha convida a conèixer «els matisos i sabors» dels productes agroalimentaris de les Balears al Saló Gourmets de Madrid

La cuina de Mallorca, Menorca i Formentera, protagonista de la tercera jornada del Saló Gourmets

De la Concha convida a conèixer «els matisos i sabors» dels productes agroalimentaris de les Balears al Saló Gourmets de Madrid
La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha reivindicat els productes de les Balears en la taula rodona ‘Quatre illes per assaborir amb els seus maridatges’. «Tenim la mar, l’aire i la llengua en comú, però cada illa té matisos i sabors» que es plasmen en els productes agroalimentaris, ha explicat. La consellera ha estat acompanyada en la taula rodona del president de l’Associació Balear de Sommeliers (ABS), Daniel Arias, el president de l’Associació de Cuiners i Cuiners de les Balears (ASCAIB), José Cortés, i de la també membre d’ASCAIB, Sílvia Anglada. La directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, ha presentat l’acte.

De la Concha s’ha referit al moment actual que, a seu parer, viu el sector primari i agroalimentari, i també el de la restauració. «El món agrícola i ramader es va abandonar pel turisme i, ara, els joves recuperen els coneixements dels seus ancestres i aquest maridatge els dona impuls. Els nets obrin restaurants, recuperen vins, receptes antigues, aposten pel producte local i eviten residus, hi ha una marea d’entusiasme que ho impregna tot», ha explicat. La consellera també s’ha referit a l’impacte que ha tingut la COVID-19: «No tot ha estat negatiu i la pandèmia ens ha unit com a comunitat, també a productors i a restauradors». I ha demanat a aquest sector que sigui «atrevit» i es decanti pel producte local.

El president d’ASCAIB, José Cortés, ha valorat els productes de les Balears. «Són molt bons i alguns, fins i tot, s’han recuperat. Apostam per la cuina tradicional i pel producte de temporada», ha explicat. Cortés ha posat d’exemple, la llampuga, la garrova i la farina de xeixa, i tècniques culinàries tradicionals com l’escabetx. «La nostra feina és donar a conèixer la gastronomia balear, més enllà de la sobrassada», ha dit. Sílvia Anglada s’ha referit a la importància de reivindicar el pagès i al ramader, que produeix els productes. «Quan un va a les illes, ha de tancar els ulls i ensumar, això ja alimenta i es transforma en aliment», ha explicat. I ha afegit que «el major orgull és plasmar al plat un tros de terra». Finalment, el president de l’ABS, Daniel Arias, ha explicat les característiques de dues begudes, com el vi, en aquest cas una monovarietal de Gorgollassa, i el palo de Mallorca.

Les demostracions culinàries d’aquesta tercera jornada han anat a càrrec de tres cuiners de l’Associació de Cuiners i Cuineres Afincats a les Illes Balears (ASCAIB). Aquest dimecres han anat a càrrec de Sara Valls de Formentera, Sílvia Anglada de Menorca i Miquel Gelabert de Mallorca. Sara Valls ha cuinat la seva versió de l’ensalada pagesa de Formentera amb el peix sec com a protagonista, Sílvia Anglada ha elaborat una recepta de Fra Roger de vedella vermella de Menorca, una raça autòctona de l’illa, amb ceba i tàperes; i Miquel Gelabert, un frit mallorquí amb caragols i allioli de patata. També s’ha fet un tast de sobrassada de porc negre (IGP),i vi de monovarietals com Mantonegro i Giró Ros, que ha anat a càrrec del sommelier de l’ABS, Julio Torres.

Quarta i darrera jornada de demostracions culinàries

Aquest dijous, darrer dia de la fira, el formatge Mahón-Menorca (DOP) i la Sobrassada de Mallorca (IGP) seran els ingredients protagonistes. Sílvia Anglada cuinarà una coca de blat de xeixa, formatge Mahón-Menorca (DOP), mel i Sobrassada de Mallorca (IGP), Sara Valls elaborarà la seva versió de flaó eivissenc, i Miquel Gelabert farà el seu variat de llengua de vedella amb tàperes i tallarins de sípia.