La pujada dels carburants i l’electricitat dispara la cistella de la compra, el transport i l’habitatge Els olis han pujat un 20% des de gener, aigua mineral i refrescos un 7,4% i la fruita fresca un 4,6% segons l'OCU

La progressiva pujada dels preus de l’electricitat i els carburants ha generat un efecte dòmino en altres productes essencials, com transport i habitatge i, especialment, en productes que afecten la cistella de la compra. En concret, aquest increment ha provocat que olis i greixos hagin augmentat des de gener un 20%, els refrescos un 7,4% i la fruita fresca un 4,6%.

Un estudi elaborat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela que les progressives pujades del preu de l’electricitat, el butà i els carburants, s’han traduït en un significatiu increment de l’IPC en el que va de 2021, “especialment en les partides de transport (7,9%) i habitatge (7,3%), tal com publica l’Institut Nacional d’Estadística “.

Aquests desmesurats increments també han afectat productes essencials inclosos en la cistella de la compra diària. Aquí, l’OCU ha advertit que la pujada dels carburants i l’electricitat han incidit directament en productes com olis, aigües, fruites, ous i carns.

En concret, l’OCU ressenya que des de gener del present any, l’IPC dels aliments i begudes no alcohòliques s’ha incrementat un 1,5%. Les partides que més han pujat -afegeix aquesta organització de consumidors-, són els olis i els greixos (20%), l’aigua mineral, els refrescos i els sucs (7,4%), la fruita fresca (4,6%) , els ous (3,5%) i la carn d’au (3,0%). Entre les poques partides que van baixar els seus preus destaquen els llegums i hortalisses fresques (-1,3%) i el peix, fresc i congelat (-1,2%).

L’OCU adverteix que aquests increments són molt preocupants “ja que afecten directament a les economies més vulnerables, i més ara quan el 45% de les llars ha patit una pèrdua d’ingressos durant l’any passat, segons una recent enquesta sobre l’índex de solvència familiar realitzat per l’organització “.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.