Godai, el primer japomenorquí del món amb un cuiner estrella Michellin

Productes menorquins com marisc, peix, cuixot o sobrassada en són protagonistes

Godai, el primer japomenorquí del món amb un cuiner estrella Michellin

Julián Mármol, estrella Michelin des 2018 al Jou The Búnquer, es posa al capdavant d’aquesta ambiciosa proposta del Grup Moga a Ciutadella que comparteix amb Lucas García, propietari del Lago Resort Menorca, que enguany ha apostat molt fort per l’illa de les seves arrels.

El restaurant Godai és el conjunt dels cinc elements que, en la cultura japonesa que inclou el buit. Així ens ho explica Lucas García: “La història va començar fa uns quatre anys. Nosaltres som més hostalers que hotelers i teníem clar que havíem de fer alguna cosa que no existís, i avui aquest somni és una realitat”.

Tot va començar quan a aquest apassionat de la gastronomia li van recomanar anar a dinar al Jou The Búnquer, l’únic club privat d’Espanya, propietat de Julián Mármol a Madrid. Quatre anys després i amb una pandèmia pel mig, aquesta unió es materialitza en el que Mármol, defineix com una cuina “de fusió sense confusió”.

Situat a Suites del Lago, l’ecohotel de 5 estrelles del Lago Resort Menorca, el Godai és un restaurant “cent per cent gastronòmic”, com explica Julián Mármol. La seva pretensió és equilibrar els sabors dels productes menorquins en comunió amb les tècniques més pures de la cuina japonesa. Julián Mármol, planteja una carta sense soja i cada vegada amb menys arròs perquè els sabors siguin més purs, sense alteracions. El marisc de Menorca, cru i semi cru, és el protagonista d’aquest repte culinari que inclou aliments del seu propi hort orgànic.

 La primera estrella menorquina?

“Aspirem a aconseguir una estrella Michelin, anem a intentar-ho. Aquest és el nostre somni “, afirma l’únic xef autodidacta amb estrella sense haver estat mai al Japó. És difícil “perquè només hi ha quatre restaurants japonesos a Espanya amb estrella Michelin”, però no impossible, afegeix la persona que sap que els somnis, de vegades, es fan realitat.

No serà l’única estrella que pretenen assolir. La verda de Michelin, que destaca la sostenibilitat, és el seu altre repte ja que, com diu Lucas García, “apostem per la cura al medi ambient, la natura, la sostenibilitat i el respecte cap al nostre entorn, els nostres productors locals i la nostra cultura”. És, conclou, “una declaració d’intencions que apliquem en cadascun dels racons del Lago Resort i Godai”.

Mármol, posa l’accent en la confiança que la família García ha posat en ell en un context com l’actual. Un projecte “amb totes les facilitats i amb la il·lusió de començar en un lloc com Menorca. Lucas i jo compartim visió. Té molt valor que un empresari faci això just en aquest moment. Ara, la pilota és a la meva teulada i conte amb totes les eines per poder treballar “, destaca un satisfet Julián Mármol.

Mantenir la columna vertebral de la cuina japonesa i la menorquina és l’obsessió d’aquest xef de sabors i textures. Conscient que no a tothom s’interessa pels crus i semi crus, Mármol, inclou llagosta, escamarlà, carabiner, Cap-roig o embotits menorquins com el cuixot o la sobrassada, entre d’altres, i els encaixa en la cuina japonesa. “Quan vaig provar el marisc de Menorca em vaig quedar al·lucinat amb aquest sabor tan pur”, explica Mármol.

Una cuina sensible i amb sentit discursiu. El compromís Japó-Menorca també es trasllada al maridatge, a càrrec del sumiller Sergio Carretero.

Una vida de pel·lícula

Madrileny de naixement, Julián Mármol,va començar en el món de la gastronomia per casualitat i per afició, després de quinze anys dirigint equips dins del sector automobilístic. Al cursar un màster en comerç exterior es va produir l’enamorament. A través de llibres, tutorials i “la meva ànsia de voler aprendre”, Julián Mármol, ha aconseguit arribar a l’excel·lència des de l’autodidactisme. Els seus contactes dins del món automobilístic li van obrir l’accés directe a proveïdors i ell va fer la resta.

Un dia, gairebé sense adonar-se’n, es va veure preparant un sopar privat per a “gent molt important”, explica. Després, li van encarregar un parell de sopars de Nadal, també privats. Va aconseguir que li facilitessin un lloc al  carrer d’Alcalá i, en poc temps, havia muntat un club privat, Jou The Búnquer. Amb capacitat per a setze persones i que compta amb 600 socis i 2.000 persones en llista d’espera per a provar l’univers sensorial que ha creat a l’únic club privat d’alta gastronomia japonesa que hi ha a Europa amb estrella Michelin.

En 2017 Julián Mármol, obrir el seu primer restaurant i un any després va rebre l’estrella Michelin, que manté actualment.

Amb aquest bagatge a les seves espatlles, Mármol podria aconseguir la primera estrella Michellin per a un restaurant de Menorca… Tot és questió de temps, perquè l’història ha començat.