La cuina de l’Asador Molí des Comte

La cuina de l’Asador Molí des Comte

El mes de maig de l’any passat, del fatídic 2020, es van acomplir 20 anys de l’obertura del restaurant Asador Molí des Comte, a Ciutadella, especialitzat en carns a la graella, cuina menorquina i arrossos, i també un bon assortiment de plats de peix i opcions vegetarianes.

Corria el mes de maig de 2020 quan dos joves emprenedors, Jandro Vinent i German Jover, tots dos amb ample experiència en el món de la restauració decidien obrir el seu restaurant als graners del molí fariner propietat del Comtat de Torre Saura, conegut popularment com “Es molí des Comte”.

Aquest popular molí, que dibuixa la silueta d’entrada al nucli antic de Ciutadella, davant on antigament s’hi ubicava el portal de Maó de les antigues muralles, fou fabricat pel mestre moliner Sebastià Coll i Picornell devers 1778, aprofitant el molí iniciat davant el Portal de Sa Font el 1777. Va ser venut al plater Antoni Bonnin cap al 1781 i poc anys després a la noble família dels Olives. En el seu temps va ser conegut també com es molí Nou i de donya Francisca Olives. L’any 1812, Bernat d’Olives i Olives, comte de Torre Saura, manà construir el graner de 18 bòvedes on hi ha ubicat l’actual restaurant. Apuntar que cadascuna de les bòvedes pertanyia a un dels llocs del Comte, on s’hi dipositava el blat o bé els sacs produïts cada anyada per la finca.

Però parlem del restaurant, que és el que ens interessa a aquesta secció de gastronomia. Especialitzat en carns destaquen les seves mitjanes de vedella vermella gallega a la brasa amb 45 dies de maduració, i també talls nobles com el rellom o el llom alt a la graella. Altres carns que podem recomanar són el seu porcell de Menorca rostit al forn de brasa; l’espatlla d’anyell de llet de Menorca -també al forn de brasa-; la coa de bou estofada a l’estil cordovès o la galta de vedella vermella menorquina rostida en el seu suc.

Altres especialitats pels amants de les carns són el seu pollastre de corral a la brasa; els peus de porc desossats amb gambes i la seva salsa; les costelletes d’anyell de llet de Menorca fregides amb alls o el secret ibèric a la brasa.

El bacallà és també una de les especialitats d’aquest restaurant cèntric i amb un excel·lent servei. Podem degustar el seu llom de bacallà a la brasa amb crema de romesco; el llom de bacallà amb salsa de porros (recepta menorquina) o el llom de bacallà amb salsa de safrà de Menorca. Altres plats de peix a la brasa són la tonyina vermella o els calamars.

L’Asador Molí des Comte té fama també pels seus arrossos a la paella, que moltes vegades podem trobar al seu interessant menú del dia o el menú especial cap de setmana -sempre als migdies-. Entre les propostes arrosseres destacar la seva paella de porcella, especialitat de la casa, o el seu arròs caldós de peix i marisc. També mereixen ser esmentats la paella o l’arròs caldós de llagosta i la caldera de llagosta.

La seva carta ha anat incorporant també nous plats de cuines del món com el carpaccio de Picanya de vermella gallega amb ceba tendre i llet de tigre;  el tàrtar de salmó amb tocs de mango, formatge crema i gelat de Kefir; el tataki de tonyina damunt amanida d’algues o el pop a la brasa amb crema d’all blanc i pinyons.

Els vegetarians també trobaran el seu lloc amb plats com la lasanya de verduretes; el Wook amb verdures i tofu marinat amb soia; espàrrecs en tempura i salsa romesco; graellada de verdures a la brasa amb salsa de mel i soia o tagliatelle amb verdures i tofu.

Si volem fer una clucada d’ull al producte local els seus bunyols de formatge de Son Piris i els de sobrassada de Menorca amb mel; les croquetes de gambes vermelles i rap de Menorca; frit mallorquí; ous estrellats amb xistorra casolana de porc menorquí o els musclos de roca de Menorca a la brasa.