Exteriors presenta la primera Guia de Diplomàcia Gastronòmica

La Guia aspira a reforçar l'efecte multiplicador de la gastronomia en àmbits com el turisme o l'exportació

Exteriors presenta la primera Guia de Diplomàcia Gastronòmica

La gastronomia és un dels millors actius en la creació i projecció de la reputació d’Espanya a l’exterior. Per tal de posar-la en valor i potenciar la seva contribució al ‘poder tou’ del nostre país, el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, a través de la Secretaria d’Estat de l’Espanya Global, ha presentat  la primera Guia de diplomàcia Gastronòmica. Ho ha fet en un esdeveniment celebrat a El Casino de Madrid, que ha comptat amb la participació dels xefs Pepe Rodríguez, Paco Rocero, Maca de Castro i Marcos Morán.

Aquest document, elaborat per Espanya Global en coordinació amb els agents rellevants en la projecció de la gastronomia com AECID, Institut Cervantes, AC / E, ICEX, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Turespaña, la Reial Acadèmia de la Gastronomia, diverses comunitats autònomes i algunes interprofessionals i associacions de el sector, destaca les accions realitzades i proposa noves línies d’acció per generar noves oportunitats de projecció internacional.

Aquest full de ruta -que s’actualitzarà cada any per avaluar el aconseguit- servirà per coordinar esforços i sinèrgies en la projecció de la gastronomia nacional.

Amb aquesta Guia, Espanya se suma a països com el Japó, Tailàndia, França o el Perú, que ja compten amb estratègies similars.

Un dels elements més ben valorats d’Espanya

Gambes a la graella, Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

Aquesta primera Guia de Diplomàcia Gastronòmica pretén així seguir fent camí en la projecció d’una part indissoluble de la nostra cultura, reflex de la nostra diversitat, la nostra història i els canvis que ha experimentat el nostre país en múltiples àmbits, com és la cuina espanyola, en la qual , en les últimes dècades, ha eclosionat un talent sense precedents que ha situat als nostres xefs entre els millors del món. I és, al mateix temps, un element fonamental de salut, tecnologia i innovació, reflex d’un dinàmic sector agroalimentari, logístic i exportador d’excel·lència.

La gastronomia és una de les fortaleses de la imatge d’Espanya al món, segons l’últim Baròmetre de la Imatge d’Espanya del Reial Institut Elcano i més ens identifica com a país.

Així mateix, Espanya és el país amb més representants en el rànquing de The Best Xefs Awards (15 de 100) i més restaurants a la llista de The World ‘s 50 Best Restaurants (7 de 50). Disposa de 217 restaurants amb al menys una estrella Michelin en l’edició de la Guia 2021, el que ens situa com el cinquè país més guardonat per darrere d’Alemanya i per davant dels Estats Units.

A això se suma el potencial de la dieta mediterrània, declarada en 2013 Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i considerada la més saludable del món per la revista nord-americana U.S. News & World Report.

Una peça essencial de la nostra economia, comerç i turisme

Mòlleres fregides, Cafè Balear. Foto: Bep Al·lès©

La gastronomia en el seu sentit més ampli és la suma d’un conjunt d’activitats que engloben una part substancial de la nostra economia i tenen un important efecte tractor: la producció agrícola, ramadera i pesquera; la indústria d’alimentació i begudes; el comerç a l’engròs i al por menor de begudes i aliments per al consumidor i l’hostaleria, a més d’importacions i exportacions; i, finalment, l’hostaleria en totes les seves variants. La suma d’aquestes activitats, segons l’informe “La gastronomia a l’economia espanyola” de KPMG, representa al voltant d’un 33% del nostre PIB i un 18% del total de l’ocupació.

Espanya és el setè exportador de productes agroalimentaris del món, el major exportador d’oli d’oliva, el segon major exportador de carn i productes de porc i el tercer major exportador de vi (primer en termes de volum) i de fruites i hortalisses. Les exportacions agroalimentàries suposen més d’una cinquena part de les vendes totals d’Espanya a l’exterior i el seu valor ha crescut de manera constant en l’últim lustre, fins i tot durant el context de la pandèmia.

La gastronomia és també un actiu i una fortalesa del nostre sector turístic. Forma part de la nostra cultura i del nostre estil de vida i és un element essencial de l’experiència turística. Constitueix un producte prioritari dins la nostra estratègia de promoció internacional per la importància de les activitats gastronòmiques dins de la despesa turística i, com a atribut diferenciador de la marca Espanya, gaudeix d’un gran prestigi i reconeixement internacional.

Línies d’acció

La Guia proposa noves línies d’acció perquè la gastronomia sigui un veritable instrument de diplomàcia pública. D’aquí que plantegi reforçar l’ocupació de la gastronomia espanyola en l’activitat ordinària de les Representacions d’Espanya a l’exterior, i la seva visibilització en esdeveniments i actes culturals i protocol·laris.

A més, entre altres qüestions, la Guia proposa identificar i mapejar a professionals i col·lectius susceptibles de ser prescriptors de la nostra gastronomia; aprofitar les pràctiques de tipus gastronòmic incloses a la Llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, així com les candidatures presentades, com a element d’imatge i reputació; col·laborar més estretament amb els restaurants i xefs espanyols a l’exterior; i l’elaboració d’un calendari gastronòmic per a la coordinació de campanyes de comunicació específiques amb la resta d’actors institucionals.