Pomes de randa

En el procés de selecció de les varietats de plantes cultivades, a més de la qualitat i propietats de la fruita, algunes vegades també s’ha tingut en compte l’hàbit de creixement o la forma de la planta. Per a determinats casos i situacions pot ser interessant que un arbre fruiter tengui un creixement limitat, en alçada o amplada.

La majoria de tipus de fruita tenen varietats nanes o de creixement baix. De la trentena llarga de varietats tradicionals de pomera que es cultiven a Menorca, una de les més curioses i singulars és la poma de randa.

A diferència de les altres pomeres, el fruiter no és un arbre, és un arbust sense cap tronc principal definit, de la soca i també de les arrels broten contínuament nous troncs que van eixamplant la mata, però aquesta no es fa gaire més alta d’un metre. Tots els altres caràcters de la planta, fulles, flors, fruita, són els típics d’una pomera.

La fruita sol ser de mida petita o mitjana, quasi completament verda, de vegades just amb alguna ombra vermellosa, ben dolça o amb un suau deixant asprenc. És primerenca, segons els anys, a finals de juny ja es poden collir les primeres i la recol·lecció es pot allargar gran part del juliol. Habitualment és una varietat productiva.

A diferència d’altres pomeres, la floració es produeix al llarg de tota la branca, açò fa que la fruita quedi penjant en rengleres, com si fossin randes, d’aquí probablement ve el nom d’aquesta varietat a Menorca.

Per totes aquestes característiques, la poma de randa és una varietat adequada per ser cultivada en patis o horts petits, fins i tot es cultivava en les pasteretes dels patis urbans. No només era una manera de tenir fruita fàcilment, sinó que també permetia disposar de pomes de forma primerenca.

També afavoria el seu cultiu generalitzat que és una varietat molt fàcil de reproduir. No és necessari empeltar-la, és suficient agafar una dels brots joves que tengui un poc d’arrel. A més, creix bé en qualsevol tipus de terra, tolera bé les condicions de sequera i les pomes, al ser tan primerenques, es veuen poc afectades pel corc.