El MAEF i l’Ajuntament d’Eivissa presenten a Madrid Fusión “Tríada mediterrània: pa, oli i vi a l’Eivissa antiga”

El MAEF i l’Ajuntament d’Eivissa presenten a Madrid Fusión “Tríada mediterrània: pa, oli i vi a l’Eivissa antiga”

El Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) i l’Ajuntament d’Eivissa presentaran a Madrid Fusión “Tríada mediterrània: pa, oli i vi a l’Eivissa antiga”, una nova activitat que relaciona el patrimoni arqueològic i gastronòmic amb aquests tres productes com a protagonistes a la necròpolis del Puig des Molins.

Aquest nou projecte es donarà a conèixer dilluns 31 de maig amb una ponència que tindrà lloc a l’espai polivalent de Madrid Fusión a les 17.00 hores i que comptarà amb la presència d’un grup de professionals de diferents sectors que tenen vincles amb l’illa d’Eivissa, com la restauradora i historiadora del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, Helena Jiménez; la historiadora del Museu, Carmen Mezquida; el periodista especialitzat en pa, Iván Yarza; l’arqueòloga especialitzada en història de l’agricultura durant l’Antiguitat, Glenda Graziani; el xef del restaurant Guillemís, Joan Roig, i l’assessora gastronòmica del CBC Vara de Rei, Charo Val.

Al congrés de gastronomia de Madrid també hi haurà una degustació de la mà del restaurant Sa Nansa y la marca Peix Nostrum, de la Confraria de Pescadors, que oferiran una degustació de tonyina eivissenca marinada i arrossos.

“La nostra història comença a l’Eivissa de l’època fenici púnica, i ho fa amb un viatge en el temps, al qual convidam a unir-se a tothom que vulgui sentir la nostra illa amb els cinc sentits. Per a gaudir-la amb totes les seves olors i sabors, tal com ens marca la tradició mediterrània, i per compartir la nostra taula, el nostre pa, el nostre oli i el nostre vi”, ha assenyalat la restauradora del MAEF i qui ha treballat la proposta, Helena Jiménez Barrero. A més, considera que el cicle de la Tríada mediterrània “connecta professionals de diferents àmbits al voltant d’un aliment fonamental de l’herència mediterrània”. D’aquesta forma, “el públic gaudirà d’una activitat a l’aire lliure, en un espai natural i arqueològic privilegiat, la necròpolis del Puig des Molins, en la qual es combinaran xerrades lúdiques i degustacions de productes ancestrals de la mà de productors de les nostres illes”.

La regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, ha assenyalat que la iniciativa que sorgeix de les Taules de Treball del Pla Estratègic de Turisme de la mà del MAEF “ens transporta a les nostres arrels on l’oli, el pa i el vi eren els elements essencials de la dieta Mediterrània. Amb aquesta acció fem servir la cultura gastronòmica dels nostres avantpassats a la innovació culinària dels cuiners de la nostra ciutat”.

L’activitat continuarà després amb degustacions de pa, oli i vi a l’exterior del Museu Monogràfic del Puig des Molins els dies 4, 11 i 18 de juny, de 20.00 a 21.30 hores i hi haurà un aforament màxim de 50 persones.

Durant l’activitat, un especialista de cada producte (periodista, historiador o arqueòleg) farà una presentació sobre la història del pa, de l’oli o del vi, i a continuació, petits estands de cada empresa local productora oferirà una degustació dels seus productes.

Per degustar les mostres, els assistents hauran de seure a un espai destinat al consum de la degustació, format per taules de 4 persones i en el qual es respectaran totes les mesures de seguretat vigents.