Presentació de la Cervesa Talaiòtica al Museu de Menorca

El Museu de Menorca, la candidatura de Menorca Talaiòtica i Grahame Pearce presenten la Cervesa Talaiòtica, fruit de les anàlisis i investigacions d’un dels objectes més emblemàtics de la cultura talaiòtica: el vas de fons alt, un objecte únic i exclusiu de la prehistòria menorquina que situam en el talaiòtic final, és a dir, entre els segles IV i II aC.

El conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria; la directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, i el responsable i mestre cerveser de Grahame Pearce, Roger Vila, han estat els encarregats de mostrar avui en primícia aquesta original beguda al Museu de Menorca.

Els ingredients que han inspirat l’elaboració de la Cervesa Talaiòtica han estat triats a partir de les anàlisis abans esmentades i d’altres estudis sobre l’ús de les plantes en el període talaiòtic menorquí. Aigua, blat xeixa i ordi menorquins, artemisa, camamil·la, romaní, tem i mel s’han combinat per crear aquest beuratge inspirat en els nostres avantpassats prehistòrics, custodis d’una cultura insular poderosa, original i imaginativa.

L’enigma dels 400 vasos de Flaquer

El vas de fons alt és un recipient de ceràmica, normalment molt decorat, que presenta el fons més elevat que el peu, cosa que genera una cambra d’aire a la part inferior. La cassoleta queda aixecada de manera que la capacitat d’aquesta es molt reduïda. Aquesta morfologia va donar peu al fet que labibliografia científica interpretés aquest recipient com a peveter, és a dir, com a cremador d’herbes aromàtiques. Aquests vasos es troben dins espais simbòlics, com a santuaris de taula i necròpolis funeràries.

Arran de l’exposició Joan Flaquer i l’enigma dels 400 vasos, el Museu de Menorca inicià l’any 2019 la investigació d’un dipòsit de més de 400 vasos que provenien de la necròpolis de sa Mola (Alaior). Així es posà en marxa un nou projecte d’excavació en el qual es va descobrir un conjunt d’objectes que formaven part d’un ritual funerari. La majoria eren vasos de fons alt, que es van vincular a cerimònies de comensalia en honor als difunts fins ara mai documentades a Menorca.

Ja que els vasos de fons alt no havien estat mai analitzats, i encara es considerava correcta la teoria que eren cremadors, el Museu de Menorca decideix realitzar mostreigs per a les anàlisis de possibles continguts: d’una banda, s’analitzen els fitolits a l’Institut Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC) peridentificar les traces de restes vegetals i, d’altra banda, els residus orgànics al Departament de Prehistòria i Arqueologia i al Departament de Química Analítica de la Universitat de Granada. Els resultats van confirmar que aquests vasos havien contingut cereals, principalment blat, ordi i traces de làctics, elements compatibles amb un beuratge com la cervesa.

A partir d’aquí, es comença a treballar amb l’empresa de cervesa menorquina Grahame Pearce per produir una cervesa d’inspiració talaiòtica, que és la que us presentam i que a partir d’avui es comercialitzarà al Museu de Menorca i a botigues especialitzades.

Compartir a
Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.