Neixen les jornades “Binissaida Gastronòmica” Sant Joan de Binissaida i Grupo Ses Forquilles organitzen del 19 al 21 de maig les I Jornades sobre Cuina i Producte de Menorca

Sant Joan de Binissaida i Grupo Ses Forquilles organitzen del 19 al 21 de maig les jornades «Binissaida Gastronòmica», un esdeveniment centrat en la promoció del producte i la cuina km 0 i en la projecció de la marca Menorca lligada als valors de la sostenibilitat.

L’activitat, que neix amb vocació de continuïtat, comptarà en la seva primera edició amb la participa- ció del cuiner Oriol Rovira, del restaurant Els Casals, distingit amb una estrella Michelin i també amb una estrella verda pel seu compromís amb la gastronomia sostenible.

Durant tres dies i agafant com a punt de partida el producte de Menorca, Rovira compartirà els valors, coneixements i tècniques que l’han confirmat com un dels xefs més reputats de la geografia nacional. Ho farà de forma bidireccional ja que l’organització ha plantejat les jornades com un diàleg entre dues terres i dues formes de fer.

Un diàleg gastronòmic

A fi de maximitzar-ne la divulgació, s’ha optat per crear aquest diàleg en base a dos formats: el més tradicional, que s’escenificarà amb una xerrada-col·loqui, i el purament gastronòmic, que es mantindrà al voltant d’una taula i d’un menú pensat i preparat per a l’ocasió.

La xerrada-col·loqui se celebrarà el 19 de maig, a les 10.30 hores, i a més d’Oriol Rovira intervindran Oriol Castell, responsable del Grupo Ses Forquilles que gestiona, alhora, el restaurant de Sant Joan
de Binissaida; Patrick de la Chesnais, propietari de Binissaida dels Barracons, un dels projectes més innovadors a Menorca en matèria d’agricultura ecològica i regenerativa; i el crític i consultor gastronòmic Borja Beneyto «Matoses». L’activitat és gratuïta i per assistir-hi cal inscriure’s prèviament enviant un correu a santjoan@binissaida.com.

Sant Joan de Binissaida

El menú gastronòmic se servirà els dies 20 i 21 a migdia i representarà en clau purament culinària aquest diàleg entre Els Casals i Menorca. Per a l’ocasió, Oriol Rovira i l’equip de Ses Forquilles cuinaran amb producte local els següents plats: camallot i fonoll marí; sobrassada amb pa amb tomàquet i bresca de mel; col confitada 2021 amb “Ultramarins”; arròs de muntanya i mar; panxeta de porc rostida amb amanida Thai; i babà al rom amb flor de taronger.

Cadascun dels passis tindrà un aforament màxim de 45 comensals amb un preu únic per cobert de 55 euros. El maridatge, inclòs en el preu, es farà amb vins de Menorca. En aquest cas s’ha de reservar taula a www.binissaida.com a partir del 15 de maig.

Totes les activitats se celebraran en els jardins de l’agroturisme Sant Joan de Binissaida, un emplaçament idoni per transmetre els valors que donen sentit a les jornades «Binissaida Gastronòmica».

Una iniciativa compartida

La de maig de 2021 serà la primera edició de les jornades «Binissaida Gastronòmica», un projecte que neix amb voluntat d’arrelar en el calendari gastronòmic anual de Menorca i convertir-se, d’aquesta manera, en un espai de coneixement, divulgació i gaudi al voltant del producte i la cuina km 0.

Per fer-ho possible s’han unit l’agroturisme Sant Joan de Binissaida i Grupo Ses Forquilles, dues empreses menorquines que comparteixen objectius i que col·laboren des del 2013, any en què el grup gastronòmic va assumir la gestió del restaurant de l’hotel. En tot aquest temps, a més, han organitzat conjuntament diversos esdeveniments i experiències, fent de la seva unió una garantia d’èxit.

Sant Joan de Binissaida

Ubicat en una casa senyorial del segle XVIII, és un dels primers agroturismes de Menorca i una de les finques turístiques més clarament compromeses amb el respecte pel medi ambient i la conservació del patrimoni autòcton. Prova d’això és que ha estat certificada com a finca de producció agrària ecològica, dedicada en els darrers anys a la producció d’oli d’oliva verge extra. A més, també forma part del programa de custòdia agrària del GOB.

Després de la darrera plantació feta aquest mateix any, compta amb 1.500 oliveres de les varietats korineki i arbequina, plantades en una superfície de sis hectàrees (en altres sis han replantat pins i ullastres). Actualment, l’AOVE de Sant Joan de Binissaida només es pot comprar a l’hotel, però en un futur es comercialitzarà a tota l’illa. A finals d’any, de fet, està prevista la posada en funcionament d’una tafona pròpia a la mateixa finca.

Sant Joan de Binissaida

Entre les iniciatives implementades aquests darrers anys en matèria de gestió sostenible destaquen l’aplicació d’una tècnica regenerativa del sòl a través de la implantació de coberta vegetal, la instal·lació d’una planta fotovoltaica per a la producció d’energia elèctrica, la rehabilitació de valuosos elements etnològics, la recuperació de les parets de pedra seca seguint els mètodes tradicionals i la instal·lació d’un filtre verd per reutilitzar aigua per al reg.

L’oferta gastronòmica del seu restaurant també va en aquesta línia ja que la cuina s’abasteix, entre d’altres, de productes del mateix lloc, de finques agràries i ramaderes de Menorca i de la llotja del port de Maó.

Grupo Ses Forquilles

És un grup de restaurants i serveis gastronòmics. Va iniciar la seva trajectòria l’any 2005 amb l’obertura del restaurant Ses Forquilles, al centre de Maó, al qual es va sumar anys més tard El Rais, al port, i recentment Ses Culleres, a l’edifici Marès de la mateixa ciutat. També ha creat i administra COC, espai polivalent per a la celebració d’esdeveniments i experiències personalitzades, i gestiona des del 2013 el restaurant de Sant Joan de Binissaida. Pròximament, inaugurarà el nou restaurant Ses Forquilles en una localització diferent, també al centre de Maó.

La diversitat de l’oferta gastronòmica, les localitzacions i la cura en la prestació de serveis fan que el Grupo Ses Forquilles arribi a tot tipus de clients, des d’aquells que cerquen una expe- riència més exclusiva fins a aquells que fan un consum més quotidià, convertint-lo en un dels projectes empresarials més sòlids del sector de la restauració a Menorca.

Compartir a
Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.