L’Agència Menorca Reserva de Biosfera dóna inici a la campanya “Producte Fora de Sèrie” contra el malbaratament alimentari a l’illa

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular ha presentat avui la campanya “Producte Fora de Sèrie” contra el malbaratament alimentari a Menorca. Projectada per dur-se a terme fins a finals d’any, la campanya contempla accions de sensibilització ciutadana contra el malbaratament alimentari fent èmfasi en les pèrdues que es produeixen a causa de la imposició d’estàndards de qualitat de forma, mida i color sobre els productes d’horta, i insta el sector de la producció, als comerços i als consumidors a aprofitar al màxim aquests aliments abans de rebutjar-los.

Impulsada en col·laboració amb Justícia Alimentària, la campanya ha estat presentada a Es Claustre de Maó amb l’assistència de la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord; la directora Insular de la Reserva de Biosfera, Irene Estaún; el batle de Maó, Héctor Pons; la batlessa de Ferreries, Joana Febrer; i el regidor de l’Ajuntament de Es Castell, Pedro Sánchez.

Retornar el valor als “Productes Fora de Sèrie”


Una part important del malbaratament alimentari generat diàriament és degut al menyspreu per part de productors, distribuïdors comercials i consumidors cap a alguns productes agroalimentaris que són petits, tenen formes i colors peculiars, tenen taques o algun cop. També se subestimen alguns aliments perquè s’acosten a la data de caducitat o de consum preferent. Tots aquests productes contribueixen a la generació de malbaratament alimentari: mantenen intacta la seva qualitat nutricional, però en la majoria dels casos no tenen accés als circuits de venda i s’acaben perdent a les finques de producció o bé desaprofitant a les prestatgeries dels comerços i als rebosts de casa. Són “Productes Fora de Sèrie”.

La campanya està pensada perquè sigui adoptada per cada ajuntament de l’illa i aquests l’adaptin a les seves necessitats i possibilitats segons l’agenda cultural de cada municipi. Entre el catàleg de possibles accions a implementar, s’hi troben l’organització d’un “Mercat Fora de Sèrie”, un “Concurs Fora de Sèrie”, el dia de “La Tapa Fora de Sèrie” i el muntatge d’una exposició itinerant a l’aire lliure sobre el malbaratament alimentari. Amb aquesta campanya, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera posa a disposició dels comerços la cartelleria corresponent per donar visibilitat al “Producte Fora de Sèrie” i ofereix un acompanyament al sector de la producció per enregistrar de forma continuada la generació de pèrdues alimentàries. Les diverses accions de la campanya es difondran per xarxes socials i tota la informació i recursos generats es compartiran a través d’un blog.

“Producte Fora de Sèrie” dona continuïtat a la tasca realitzada fins ara per part de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en matèria de malbaratament alimentari. Entre els seus objectius principals, destaca el de continuar treballant amb la Guia de mesures per prevenir i reduir el malbaratament alimentari que va publicar fa un any en el marc de l’Estratègia Alimentària de Menorca, per apropar-la als diversos sectors de la cadena alimentària i instar-los a la seva aplicació. Es pretén apoderar especialment als agents dels espais de venda de producte d’horta, el sector de la seva producció i els consumidors, perquè entre tots es pugui retornar el valor al “Producte Fora de Sèrie”.

El malbaratament alimentari a Menorca
El malbaratament alimentari fa referència al menjar destinat al consum humà que llencem al llarg de tot el circuit alimentari, des del cultiu, sacrifici o captura fins al consum, i que s’hauria pogut prevenir o bé aprofitar perquè els aliments encara mantenien el valor nutricional. Les darreres dades de la FAO apunten que es malbarata el 17% de la producció mundial total dels aliments. Segons l’Estudi del Potencial de Producció i Fluxos Alimentaris a l’illa de Menorca (Cime, 2018), a Menorca acaben desaprofitades 11.785 tones del total de consum a l’illa.
Atendre el problema del malbaratament alimentari és un dels elements protagonistes dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Actualment, multitud d’iniciatives nacionals, regionals i locals donen visibilitat a la crida internacional de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de fer front al problema del malbaratament alimentari amb la intenció de proposar mesures més decisives que millorin la seguretat alimentària i redueixin la petjada mediambiental dels sistemes alimentaris.

L’Estratègia Alimentària de Menorca és el document que a nivell insular integra els Objectius de Desenvolupament Sostenible en matèria alimentària. Entre els seus principals objectius, aborda la qüestió de la reducció del malbaratament alimentari, i constitueix el full de ruta per desenvolupar un sistema alimentari sostenible, inclusiu, resilient, segur i diversificat que garanteixi una alimentació saludable i accessible a tota la societat.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.