L’excel·lència gastronòmica del Cafè Balear

Aprofitant les Jornades de Peix de Menorca vaig tornar a visitar, i feia temps que no ho feia, el Cafè Balear, al port de Ciutadella, que és un dels grans temples de la gastronomia marinera menorquina i, que recentment ha renovat el seu “Sol Repsol”, un dels tres que hi ha a Menorca.

Anar al Balear no és anar a menjar, sinó a gaudir d’una experiència gastronòmica on el producte local és el protagonista. De fet ja fa dècades que Josep Caules, en Bep del Balear va decidir comprar una barca de bou que li garantís el subministrament de peix fresc de manera diària i acabat de pescar per al seu restaurant, com també és coneixedor dels peix i del marisc de l’illa, bé per ser fill de pescadors com per haver estat, també, patró major de la confraria de Ciutadella, i açò és nota quan ets al Cafè Balear on el producte és sempre de primera.

En Bep Caules ha donat poc a poc el relleu al seu fill major Josep Caules per a portar el timó del Balear, mentres que el seu segon fill, en Francesc, també un professional com la copa d’un pi, està al comandament de La Roma, on també el segell d’aquest grup està ben present i patent.

Com apuntàvem, el passat cap de setmana vam anar a tastar el menú de les Jornades de Peix que ha organitzat l’Associació de Bars i Restaurants de PIME-Menorca i que tenen una gran acceptació pel fet que pots menjar a un preu més que assequible als grans temples de la cuina menorquina, com és el cas del Cafè Balear, que ofereix, també aquest cap de setmana, el seu menú de peix per 26,50 euros, on hi ha quatre entrants, quatre principals i quatre postres a escollir. El vi no està inclòs.

De primers vam optar per un ciurons amb panxa i déntol, que estaven meravellosos, amb el seu punt encertat de cocció tant del peix com de la panxa, a més d’un encertat punt de coent. Plat de cullera en un dissabte, com el passat on la pluja en va ser la protagonista i aquests plats reconfortants anaven més que bé.

També vam tastar el seu carpaccio de rap de Menorca, elaborat amb mestria, amanit amb oli d’oliva extra verge i ecològic de Sant Felip, de la tramuntana de Ciutadella. Gràcies a Josep Caules, que ens va servir a la perfecció (va ser reconegut com a millor cap de sala i sumilier de Menorca per l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears), van poder provar el tàrtar de gamba blanca de Menorca, coneguda també com a gamba panxuda, amb un carpaccio de peus de porc. Excel·lent i sublim aquest mar i muntanya que marida el marisc amb el porc i, que ens sorprèn fins i tot a aquells que els peus de porc no en son sants de la nostra devoció.

De segon vam optar per unes mòlleres fregides, pescades per la Rosa Santa, i que són per a mi un dels peixos que més m’agraden. De fet és un d’aquells peixos que tenc a la meva memòria gastronòmica pel fet que era un peix, la mòllera de roca, que no solia mancar a ca nostra almanco una vegada cada quinze dies, i més si era en temps de quaresma. La mòllera és un d’aquells peixos que caldria recuperar i tenir, simplement fregida, a les cartes dels restaurants de l’illa.

La meva parella va escollir la recomanació de Josep Caules, un filet de pagre amb una salsa que ens recordava la biscaïna i que es presentava majestuós, amb el seu perfil de peix noble, d’un dels grans senyors de la mar, que al Balear el cuinen amb mestria, amb aquell punt exacte perquè el peix no es quedi ni massa cru ni massa fet, que conservi la seva textura, el seu sabor a mar i amb una presentació impecable. Potser és aquí on hem vist una major evolució al Balear amb la nova generació dels Caules, en la presentació i execució dels plats, com també destacar la seva carta de vins, una de les més complertes de Ciutadella.

Tot bon dinar, diuen que ha d’acabar amb unes bones postres i així va ser. Un sorbet de cava i una mouse de textures de tem (farigola) embolicada en pasta filo i gelat, que demostra que la nova rebosteria menorquina està també ben present en aquest restaurant on el producte és la seva principal garantia i que hi ha que redescobrir amb aquestes Jornades de Peix de Menorca, o bé amb els menús que ofereix els migdies, que són també per a tenir en compte.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.