Agricultura presenta un segon pla de xoc de 2,47 milions d’euros per ajudar al sector primari a superar els efectes del segon any de Covid

Agricultura presenta un segon pla de xoc de 2,47 milions d’euros per ajudar al sector primari a superar els efectes del segon any de Covid

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, han presentat aquest matí el segon pla de xoc per ajudar al sector primari a fer front al segon any de pandèmia. Es tracta d’una bateria de mesures per valor de 2,47 milions d’euros que aniran destinades a mantenir la producció, regular l’oferta i garantir el funcionament dels canals de comercialització existents.

Tot i que el sector primari de les Balears «ha mostrat una enorme capacitat de resistència a les circumstàncies de la pandèmia i ha innovat en les formes d’organització i comercialització», segons ha dit la consellera, el tancament gairebé permanent del canal HORECA durant l’any 2020 i part d’aquest 2021, «exigien treure ja un nou pla de xoc, i així ho hem fet» ha assegurat De la Concha.

«El nostre objectiu principal és que no tanqui ni una sola empresa», ha subratllat la consellera, que ha volgut fer una trucada a la ciutadania. «És evident que el sector hoteler i el de les grans superfícies tenen un enorme deute amb la pagesia, un sector que té en les seves mans la cura del 80% del nostre territori». La consellera ha volgut insistir en el fet que l’ajuda més gran que hi ha és que ens conscienciem de la importància que té consumir més producte local per al nostre futur. «Com a consumidors i consumidores tenim un gran poder per a decantar la balança cap a un millor futur per a tot el sector primari de Balears».

El primer pla de xoc que es va a posar en marxa el 2020, «va tenir molt bons resultats, com per exemple, que es va duplicar el consum de xot i de porcella local respecte a anys anteriors», ha destacat De la Concha, que ha afegit que la gran agilitat de la conselleria per treure aquests plans, «no hagués estat possible sense una bona coordinació amb el sector», a qui ha agraït la feina i el diàleg conjunt amb la conselleria.

Aquest nou pla contempla actuacions per al sector de la pesca, el ramader, el lacti, el de l’oli, el del vi i l’hortofructícola, i estarà dotat amb un total de 2,47 milions d’euros, dividits en: 1.320.000 d’euros per a línies extraordinàries de suport a la producció i la comercialització; 850 mil euros per a un nou conveni marc de compra pública d’aliments; i 300 mil euros més per finançar operacions de capital circulant a través de crèdits ISBA. «Es tracta d’un pla que es posarà en marxa de manera immediata perquè les línies ja s’havien convocat l’any passat i es tracta de reeditar-les», ha explicat el director general d’Agricultura, Fernando Fernández. «Són unes mesures molt dirigides a donar suport a la renda del sector agrìcola i ramader, mantenir preus i el funcionament de la cadena alimentària».

Ajudes per sectors

Per sectors, en el cas del ramader, el pla preveu 350.000 euros per als productors d’oví, caprí i porcí. Les mesures consisteixen a donar suport a la comercialització amb l’objectiu de sostenir els preus, i també en ajudes al transport, emmagatzemant i congelació de carn. Quant al sector lacti, es preveuen 450.000 euros per a comercialització, emmagatzematge de llet i sosteniment de preus.

Pel que fa al sector de l’oli, es posarà en marxa una línia amb un pressupost de 120 mil euros per a la desclassificació i comercialització d’oli DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa, per tal de reduir-ne l’estoc existent. L’import de l’ajuda serà de 2 euros per litre d’oli desqualificat. Quant al sector del vi, s’activaran ajudes per afavorir la collita en verd amb la finalitat de reduir la producció davant les perspectives de comercialització, i de llevar pressió al mercat per evitar que caiguin els preus. Aquesta partida tindrà un pressupost de 400 mil euros.

D’altra banda, la línia de suport a la liquiditat per a operacions de capital circulant de les explotacions, embarcacions pesqueres i petites indústries agroalimentàries tindrà un pressupost de 300.000 euros en total, i està previst que serveixi per finançar unes 70 operacions. Aquesta línia es gestionarà directament des del Fogaiba en coordinació amb ISBA. Hi ha prevists prèstecs de fins a 24 mil euros per a les embarcacions pesqueres; 70 mil euros per a cooperatives i Societats Agràries de Transformació (SATs); 50.000 euros per a indústries agroalimentàries i 30 mil per a explotacions agràries i ramaderes.

Per últim, s’ampliarà fins al 30 de desembre el programa de Compra Pública d’Aliments per destinar a entitats socials de les Balears, amb 850.000 euros més. L’objectiu és mitigar l’impacte social i econòmic que està tenint en la població més vulnerable la crisi generada per la COVID-19, i ajudar els productors locals que han vist minvats els seus ingressos per l’impacte de la pandèmia sobre el canal HORECA, que inclou restaurants, bars.., i que absorbeix un 70 per cent aproximadament del producte local de les Illes Balears.