Codonya Per Pere Fraga - Foto: Pau Gener Torres

 data-srcset

El codonyer (Cydonia oblonga) tant s’ha emprat com a peu per empeltar com per arbre fruiter. El codony no és la fruita més agradable per consumir en fresc, tot i que té algunes propietats nutritives i medicinals que el poden fer desitjat i necessari. D’aquesta importància com a arbre fruiter en va sortir la necessitat de seleccionar varietats més adequades pel consum, més manejables alhora de processar-les per fer el conegut codonyat i també que permetessin un cultiu més adequat com a arbre fruiter. A Àsia, d’on se suposa que és originaria l’espècie, es coneixen desenes de varietats d’aquesta fruita, a Menorca, de forma tradicional es diferencien dues variants. El codonyer seria una planta (arbust) de poca alçada amb la branques rectes, proporcionalment més gruixades, els seus fruits solen ser irregulars amb arrugues profundes i un poc allargats.

La codonyera seria una planta de creixement més alt amb les branques més llargues i amb tendència a obrir-se cap a defora, proporcionalment són més primes, els fruits, les codonyes, són de forma més regular, pell més llisa i amb l’extrem aplanat, tenen un poc forma de pera. Òbviament, la codonya no és més que una forma seleccionada i millorada del codonyer, més adequada com a arbre fruiter. A la vegada, dins uns i altres es poden observar algunes diferències. Açò podria indicar que no tots els codonys i les codonyes són iguals, que d’uns i altres hi podria haver diferents varietats, com ja s’ha constatat en altres regions properes. Entre les dues varietats no hi ha diferències importants en el cultiu, les dues toleren igualment les terres de mala qualitat i condicions extremes de fred i calor, si de cas la codonya es pot considerar com un poc més delicada. En canvi, sí que difereixen en el seu comportament com a peu per empeltar-hi altres arbres fruiters.

La codonyera, al tenir un creixement més alt dóna arbres més estirats, amb les branques més dretes. Per açò era més habitual empeltar damunt codonyer, així s’aconseguien arbres més baixos amb les branques consistents i que entren en producció més prest.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.