La cuina tradicional del peix, tot mirant l’ERG 2022

La cuina menorquina, la nostra gastronomia del peix i marisc, va patir als anys 60 i 70 amb l’entrada del turisme de masses una pèrdua de valor que la va portar a desaparèixer de les cartes dels restaurants i quedar com a cuina familiar, aquella cuina que sols es feia a les cases o a les colles d’amics quan anaven a vega o a fora.

Ens vam creure que la nostra cuina, que els nostres plats més tradicionals no estaven a l’alçada de la cuina internacional, i aquesta era molt més millor perquè ens arribava de fora i pel que fa a la cuina del peix, aquesta va quedar relegada a un segon pla, desapareixent aquelles elaboracions de sempre de les fondes, sempre més elaborades, que van ser substituïdes per calderes de llagosta, arrossos caldosos de peix i marisc, paelles marineres i sobre tot molt de peix a la planxa i al forn, i aquests sempre peixos nobles, deixant de banda els peixos més populars.

Aquest fet va fer que les receptes que al llarg dels anys elaboraven les nostres mares i àvies, els pescadors, els cuiners de barca i de coves de baixamar, a més dels cuiners dels anys 50 i 60, fetes amb els peixos tradicionals, amb aquells que gairebé cada dia es capturen i que es poden trobar a plaça es van anar perdent. És per açò que hem de recuperar el consum de peix fresc de Menorca, el costum d’anar a mercat, de dinamitzar l’economia local i més en aquest temps de pandèmia, perquè la comoditat per a una banda, la manca de temps potser per altra, ha fet que les noves generacions hagin anant canviant els hàbits cap als peixos congelats i moltes vegades tractats que ens arriben de fora, als mals de la globalització, i deixant anar i a la vegada perdre la riquesa de la nostra cuina i, també del nostre producte de proximitat. Si tenim un producte ben aprop, ecològic i ben nostre és el peix, que per açò vivim a una illa, rodejats de mar i ha estat el nostre aliment al llarg de moltes generacions, quan la carn era un producte de luxe i reservat a les grans celebracions.

Els menorquins tenim un nou repte per endavant i de cara a 2022 on serem Regió Europea de Gastronomia, el repte de donar a conèixer i de divulgar la nostra cuina, la seva història al llarg del temps, de recuperar i donar vida als plats antics, a conèixer les variants d’un mateix plat segons el poble de l’illa on es cuina, la riquesa també de com es diu a cada població un determinat peix,  la seva elaboració als fogons, perquè serà d’aquesta manera que farem molt més gran la nostra cuina, la nostra gastronomia i a la vegada la nostra història, la nostra cultura i el nostre patrimoni, i més quan serà la gastronomia -fruit d’aquest reconeixement com a regió europea-, que ens pot obrir les portes a nous mercats, a noves maneres de turisme gastronòmic i sostenible, i de segur que el peix i marisc de la nostra illa han de jugar un paper important, vital, diria jo.

Hem de fer de la Gastronomia el complement ideal al turisme de sol i platja, al turisme cultural, al turisme starlight, a la Menorca Talaiòtica, al turisme actiu o d’esports, als que vénen a recórrer el camí de cavalls…

És per açò que des del Consell de Menorca, des de les patronals del sector de la restauració, des de Fra Roger o des de la mateixa associació de periodistes i escriptors gastronòmics hem de fer pedagogia del peix, hem d’aconseguir que l’oferta gastronòmica del peix i marisc vagi molt més enllà de la caldereta de llagosta. Ens hem d’obrir a altres elaboracions, tant de nova cuina menorquina com de cuina tradicional.

Calderes de crancs de fornera, calderes de congre, de morena o la nostra estimada caldera de serrans; com també panaderes d’anfós o de cap-roig; recuperar a les taules dels restaurants peixos com els pagells, les cànteres i les morrudes… la móllera fregida o amb cebes, els molls al forn o fregits acompanyats amb la salsa dels seus fetges, les oblades amb suquet, les nostres sopes de rap amb cubellets de pa fregit… són moltes les receptes de peix a recuperar pels restaurants, receptes que són necessàries per a donar força, contingut i prestigi a Menorca com a Regió Europea de Gastronomia per a 2022.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.