Les patates braves i el seu origen

Les patates braves o creïlles braves són una de les tapes més comunes al territori espanyol especialment al sud del país. Normalment no es prenen com a plat fort, sinó que es mengen com aperitiu.

Socialment són motiu de trobada entre amics a cerveseries o llocs de tapes. És per això que es prenen acompanyades d’una cervesa o canya en un ambient informal.

El seu nom es deu a la salsa coent que acompanya les patates fregides. Aquesta salsa està elaborada bàsicament amb un sofregit de tomàtiga, tabasco i de vegades maonesa tot i que s’hi poden afegir d’altres ingredients com pebre o d’altres espècies. A les nostres Illes i Catalunya de vegades se serveixen amb salsa brava i salsa allioli  encara que normalment es tracta de dues tapes diferents.

L’origen d’aquest plat se situa als voltants de l’any 1960, a Madrid, i dos bars, ja desapareguts, es disputen l’invent, Casa Pellico i La Casona.

Jo puc recordar encara les patates braves que feia un cuiner de nom Pepe, del que no record el llinatge, a Ses Set Voltes, i que demanava Paco Saez, que va estiuejar a Santandria des dels anys 50 i després ho han fet els seus fills i ara els seus néts. Les patates braves que feia en Pepe, cuiner gadità d’una alçada de dos metres, res tenen a veure amb les patates braves que ens serveixen avui, com també record de petit haver anat amb Paco Sàez i els meus pares a un bar de Barcelona, tot ple de cartells de tauromàquia i ambient taurí -és el que record- on també tenien molta fama les patates braves.

A Ciutadella, malgrat no seguir els cànons de la recepta original, fan bones braves a Ses Voltes Espai Gastronòmic, Ca na Riera, al restaurant Es Garbell, i també al Pinzell en fan tot seguint les creades per Sergi Arola.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.