Donar valor i coneixement al producte local

03/10/2020
Foodies on MenorcaFoodies on Menorca
Donar valor i coneixement al producte local

Fa unes setmanes, Cómete Menorca, Sa Cooperativa del Camp i Farmers&Co, van presentar una nova iniciativa conjunta que té com a objectiu el donar a conèixer i posar en valor el producte local que es fa en Menorca relacionat amb la gastronomia.

Es tracta d’una excursió de tot un matí visitant tres elaboradors o productors diferents, que bé es pot fer en família, grups d’amics o bé individualment, sempre que hi hagi un mínim de 10 places reservades, per a conèixer de primera mà el producte, el procés d’elaboració, les seves principals característiques i de pas estar en contacte amb la natura i la vida rural.

A l’experiència viscuda la setmana passada sota el nom de “Menorca Gourmet Tour” hi vam participar responsables de mitjans de comunicació que han apostat pel producte local i la gastronomia, representants d’entitats relacionades amb el món gastronòmic, organitzadors d’esdeveniments, i responsables de la Menorca Regió Europea de la Gastronomia 2022 i del Consell de Menorca, entre ells la seva presidenta Susana Mora.

La primera visita es va al lloc de Son Piris, al Migjorn de Ciutadella on els participants veuen en viu com s’elaboren els formatges de Menorca. De fet el formatge semi-curat de Son Piris va ser guanyador de la darrera edició del Millor Formatge Semi-Curat, elaborat amb llet de vaca crua a nivell nacional. Es fa una visita a la formatgeria, on es veu el procés per a elaborar les fogasses i seguidament la cava de maduració. L’Experiència de Son Piris acaba amb un berenar davall la porxada del lloc, on no hi mancarà un tast de formatges elaborats al lloc, vi de Menorca, embotits, confitures i melmelades i altres productes elaborats al lloc o bé aportats per Sa Cooperativa del Camp de Menorca i Farmers.

Des de Son Piris, l’excursió continua pel Camí de Sant Joan de Missa en direcció a Macarella on es visitarà el lloc de Morvedra Vell, on s’elabora un dels millors olis de Menorca amb la particularitat que en el seu cupatge hi ha oli d’olivó d’ullastre, que li dóna un toc molt especial i característic. És l’ullastre o olivera salvatge el que diferencia aquest oli fet a Menorca, tot recuperant la producció d’oli que es va perdre fa gairebé un segle.

Allà es visiten les oliveres amb les seves varietats d’olives, la tafona, s’explica els procés d’elaboració de l’oli i davall la porxada es fa un tast sensorial dels tres olis que formen part del cupatge del Morvedra, que són arbequina, empeltre (picual) i olivó, que donen com a resultat un oli únic i molt afruitat.

El contacte amb els productors ens aporta informació i coneixement del producte, com el que també ens aporta la darrera de les visites, als Cellers de Binitord, on es parla de la recuperació de la vinya, dels ceps que hi ha sembrats i les diferents castes de raïms, del procés d’elaboració de cadascun dels diferents tipus de vins, tant negres, blancs com rosats… Allà sabrem com es pot fer un vi blanc amb varietats per a fer vins negres, donant el resultat d’un blanc de noirs, de com es treu el color als vins rosats i de com els negres poden ser joves, criances o reserves.

Binitord ha estat el primer celler en elaborar un vermut a Menorca, i ho fa amb vi negre de qualitat, on a més del donzell, planta indispensable per a l’elaboració d’aquests vins fortificats i macerats amb plantes, que en aquest cas son de Menorca, i un caramel casolà que es fa al mateix celler, li donen un tast especial, mediterrani, menorquí i que el fa el complement ideal com aperitiu.

L’experiència gastronòmica i de producte local acaba aquí, a Binitord amb un tast de vins i de vermut que posen punt i final a un matí d’experiències i coneixements que ens apropa al producte local, aprenent a valorar-lo, estimar-lo i a fomentar el seu consum.