Les 4 cadires de Tóbal Caules

La gastronomia i el món dels vins ha estat lligat sempre a Tóbal Caules, de fet les seves arrels són les del Cafè Balear que regentaven els seus pares, en Bep i na Juanita, i ell es pot dir que s’hi va criar darrera la barra d’aquella taverna de pescadors de Baixamar, i que avui porta el seu germà que l’ha convertit en un dels principals temples de la gastronomia marinera de les Balears. Va ser allà on va donar les primeres passes en el món de la gastronomia i els vins com a cambrer baix l’atenta mirada del Patró Fitora, el seu pare i una mare que per desgràcia va partir massa prest, i que va substituir plena d’amor la seva germana Àngela, que va fer de mare d’en Tóbal i que avui amb la mare el miren i el segueixen des d’allà dalt.

Diuen que qui neix a una illa té per pàtria una barca, i aquesta barca del pare és la que proveïa de llagostes i de peix al Balear, on en Tóbal va conèixer també els secrets del bon producte i del tracte amb la gent, i a distingir el bo de la clovella.

Però la seva vida es va deslligar d’aquella barrar del Balear, de l’antiga ubicació i va donar un bot com a venedor de vins, com un dels grans comercials que viu amb passió la seva feina, amb una formació constant que l’hi ha permès ser coneixedor dels grans vins, no sols nacionals, sinó internacionals, i el seu esperit emprenedor el va portar a fer des de cates de vins a petites mostres o fires en petit format que han anat atracat el món de l’enologia, no sols als professionals del sector sinó al seu grup d’amistats primer, i després a una bona fornada de ciutadellencs i ciutadellenques que han après des d’agafar correctament una copa de vi, a saber tastar-los valorar-los i tenir cultura de vins i caves.

És un borinet-lo que deim a Ciutadella, un cul inquiet, que mai sap estar aturat. Aquesta passió pel vi el va a portar a crear, amb els seus contactes amb cellers de l’Estat, un vi blanc fet a la seva manera, el 2Aromas, que va seduir als paladars de l’illa per a ser un vi pensat en agradar i maridar a la perfecció amb la cuina marinera que ell ha mamat des de ben petit. Després el somni es va consolidar amb la sortida al mercat del “bitxarraco” que és un poc ell mateix, la seva essència, aquesta ànima negra de winelover que sap seduir en tots els sentits.

També ha estat creador d’una barra en forma de llaut, de barca de pesca menorquina, a la que ha donat per nom “Fitora” en homenatge al seu pare i a les seves arrels de família de pescadors. Potser prest veuren un gran vi amb aquest nom, el d’un home que ben mereix aquest homenatge.

Des de fa uns mesos, la pandèmia el va agafar com a molts, en el moment que acabava d’obrir, en el moment just en que recuperava la seva passió per estar darrera la barra d’un bar, tal i com feia de jove. “Sempre he tingut una espineta clavada, una necessitat d’estar darrera una barra, tornar a sentir aquella sensació de quan era petit que corria i emprenyava darrera sa barra del “Bale”, una sensació que pensava que amb els anys desapareixeria i no ha estat així”. Aquesta necessitat, aquest desig es converteix en “4 cadires” el seu bar enoteca on ell i els seus clients gaudeixen de bons i seleccionats vins, tapes i entrants gourmet i fan que viatgis a un paradís ple de sabors, hedonista i fet a la mida de Tóbal Caules i la seva dona Marga Orfila, que l’acompanya en aquesta nova aventura empresarial.

Aixó és 4 cadires, lloc petit però, acollidor soterrani que s’està convertint en un lloc de culte pels amants dels vins, caves, licors i, malgrat la pandèmia que limita encara més els espais, en Tóbal no sols veu realitzat el seu somni de tornar a estar darrera una barra, sinó que allà està naixent un projecte ple, redó, sempre lligat al món de l’eno-cultura, de coneixement dels vins i també de petits tasts de producte de qualitat, que ens descobreixen un món de sabors que van des d’un formatge vell de Menorca acompanyat de figat a un assortiment de sushi que li prepara en Pascual de Yuzu, passant per tapes gourmets que ens sedueixen i amb els vins que et recomana, no fan més que crear addicció pel bon producte, amb la professionalitat i la seva atenta mirada perquè et sentis molt millor que a casa.

Es fill petit des patró fitora, i de na Juanita del Balear torna a viure els seus orígens i l’aprenentatge d’ells és allò que transmet als seus clients, el secret no és altre que mai donis allò que tu mai et menjaries, els hi va dir la mare un dia als seus fills, quan ella era la que regnava darrera els fogons del recordat i antic Cafè Balear.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.