Agricultura repartirà 145 tones de llavor certificada de farratgera a pagesos de Mallorca i Menorca

SEMILLA destina 273.000 euros a l’adquisició d’aquestes llavors, que se repartiran dins el mes d'agost

Agricultura repartirà 145 tones de llavor certificada de farratgera a pagesos de Mallorca i Menorca

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera de les Balears (SEMILLA), repartirà 143.195 quilos de llavor de farratgeres, en el marc del Programa de foment d’ús de llavor certificada d’aquestes espècies. Es tracta de llavors d’Alfals, Enclova, Trebol, Bersim, Veça, Margall i Civada. Els pagesos han fet les corresponents sol·licituds, en total 241 de llavor sense certificació i 20 de llavor amb certificació ecològica. El gruix de les sol·licituds de llavor sense certificació corresponen a pagesos de Menorca (157) i Mallorca (82). La resta són d’Eivissa i Formentera.

Segons la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet, «el foment de l’ús de llavor certificada contribueix al manteniment de l’agricultura extensiva a les Illes Balears, a la seva sostenibilitat ambiental, a la conservació del paisatge rural i la preservació de la biodiversitat; fomentant el manteniment del teixit econòmic i social del medi rural». A més, ha explicat, «s’ha activat una experiència demostrativa a Menorca i una altra a Mallorca per a provar el rendiment de les varietats del programa, que permetrà recollir informació per varietat com ara el percentatge de naixença, les dates d’inici de floració, de fructificació i de maduració, o la producció de matèria fresca i seca per hectàrea, entre altres».

L’agricultor assumeix el 60% del cost de la llavor certificada de farratgeres. S’ofereixen tres varietats d’alfals (Altiva, Alcanar i Siriver), dues d’Enclova (Comuna i Carmen), dues de Trebol Sub. (Clare i Antas), dues de Bersim (Alex i Elite), tres de Veça (Núria, Maxiveza i Armantes), sis de Margall (Agraco 812, Trinova, Valivert, Salam, Ador i Eliric) i dues de Civada (Saia i Pratex). El programa també contempla les mateixes espècies de llavor de certificació ecològica.

Els requisits per accedir al programa eren haver tramitat la ‘Sol·licitud d’ajudes directes 2019’ de la PAC. La quantitat màxima que se podia sol·licitar era el 30% de la superfície de farratgeres declarada a la PAC amb la dosi corresponent segons l’espècie escollida. La comanda mínima per a cada espècie era de 25 quilograms.