El Ministeri d’Agricultura es compromet amb De la Concha a crear un grup de feina per revisar els criteris de repartiment de fons del ‘Programa de Suport al Sector del Vi’ La consellera ha expressat el seu desacord amb els criteris existents, que “no s'ajusten a la realitat del sector de la vinya illenc”

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació s’ha compromès amb la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, a crear un grup de feina per revisar i millorar els criteris de repartiment de fons del ‘Programa de Suport al Sector de Vi’. De la Concha ha expressat aquest dijous a Madrid, a la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural presidida pel ministre Luis Planas, el seu desacord en els criteris de repartiment de fons en la mesura de reestructuració de vinyes. Actualment, amb els criteris actuals, el Ministeri d’Agricultura només cobreix el 55% de les sol·licituds de les Balears en aquesta mesura.

Aquest 2020 les Balears han presentat sol·licituds per reestructuració de vinya per valor de 565.439 euros però el ministeri d’Agricultura sols ha assignat 308.229 euros en Conferència Sectorial a les Illes. Actualment, hi ha comunitats autònomes, que amb els criteris actuals, cobreixen el 100% de les sol·licituds. La conselleria ha heretat una situació que penalitza clarament les Balears i que no comparteix. Els criteris que regeixen aquest repartiment es varen establir en una Conferència Sectorial de l’any 2012. Tot i això, foren revisats el 2018 per un grup de feina, però no es varen incorporar totes les posicions de les comunitats autònomes, com la de les Balears.

El principal criteri de repartiment actual és el de la superfície. El 65% dels fons disponibles es reparteixen en funció de les hectàrees de vinya existents, i no de les sol·licituds fetes cada any. La Conselleria d’Agricultura considera que aquest criteri s’hauria de rebaixar al 50% dels fons. D’altra banda, es va reservar un 2% de la dotació per a les Balears i les Canàries, però finalment es va afegir Galícia. Novament, aquesta reserva es distribueix d’acord amb la superfície, i per tant, Galícia obté el 75% d”aquest 2%, les Canàries, el 20%; i les Balears, just el 5% restant. Finalment, i tot i que existeix la possibilitat d’optar als fons que altres comunitats no han gastat, pel sistema de repartiment existent no hi ha capacitat per executar-lo. Per això, De la Concha ha expressat “la necessitat de revisar els criteris perquè s’ajustin més a la realitat del sector del vi illenc”.

Les Balears han aconseguit adaptar els criteris de les mesures extraordinàries pel sector del vi a causa de la COVID-19. El Ministeri ha acceptat volums mínims de vi ajustats a les Balears o la compensació de les despeses de destrucció. Finalment, però, davant el número de sol·licituds globals presentades, ha aplicat el prorrateig a aquesta ajuda. El prorrateig ha estat lineal entre totes les comunitats autònomes, amb realitats d’extensió tan diferents com la de Castella-La Manxa o la de Castella i Lleó, davant la dimensió de les Balears, què s’ha vist perjudicada.

480.000 euros per a la lluita contra plagues i malalties animals

Durant la conferència sectorial d’aquest dijous, s’ha informat que les Balears rebran 479.513,67 euros de dos programes. Una d’elles és de 475.991,04 euros per a la ‘Prevenció i Lluita contra les plagues’ i l’altre, de 3.522,63, en el marc del ‘Programa estatal d’erradicació de malalties animals’.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.