Les ensaïmades de Sant Joan

L’ensaïmada de Sant Joan, anomenada coca bamba a la resta de poblacions de l’illa, res a veure té amb l’ensaïmada mallorquina, potser només la seva forma cargolada, però no es sembla de res amb la textura, volum, com tampoc en el que fa a farciments, perquè aquesta ensaïmada menorquina no es farceix ni de cabell d’àngel, ni de crema, sobrassada.

A la festa de Sant Joan l’ensaïmada és la gran protagonista i no sol faltar a cada casa, acompanyada, açò sí, d’una bona escudella de xocolata per a mullar-la. Aquest és el berenar del Diumenge des Be, del Dissabte i del Dia de Sant Joan, com ho és també a les berenetes dels dies de festa. També és una de les protagonistes de les begudes, tan a la del caixer casat, la de la capellana i les celebrades a cal caixer senyor, es serveix el “xiculati” que així es pronuncia a Ciutadella, i l’ensaïmada que són menjades pels caixers i cavallers, asseguts amb el mocador blanc entre les cames i allà, amb una elegància i destresa van mullant l’ensaïmada ensucrada dins el xocolata ben espès, que els hi aportarà les calories necessàries per a continuar la festa o bé per a recuperar les forces perdudes per la tanda a cavall.

Però aquesta ensaïmada tenia el seu antecessor en les denominades “coques de Sant Joan” en forma de mitja taronja, que ens podrien recordar les coques de Nadal o les d’anís mallorquines i que amb l’evolució es convertissin en les ensaïmades al donar-lis la fora de caragol abans de posar-les al forn.

Enguany a Ciutadella no viurem les festes de Sant Joan tal i com estam acostumats a fer. No hi haurà vetlla ni Diumenge des Be, com tampoc viurem enmig dels carrers la nit dels festers. Amb el cor dins un puny possiblement ens mirarem el rellotge a les dues en punt del 23 de juny per a recordar els sons del primer toc, i la nostra memòria es farà regressiva per a recordar cadascun dels actes de la festa, d’aquests dos dies intensos que no viurem, però que celebrarem a la nostra manera, amb els amics, la família…

Des de l’Ajuntament de Ciutadella s’ha fet una crida a la responsabilitat, tot evitant aglomeracions als carrers, massificacions a segons quines zones i de manera especial el botilló. Ciutadella viurà un Sant Joan amb toc de dol, de respecte, i és el que responsablement hem de fer tots, els d’aquí i els que ens visitin de fora. Viure el sentiment de la festa des de respecte, des de la responsabilitat i des de dins, interiorment.

Però parlem de gastronomia, que és el que cada setmana omple aquesta secció, perquè la gastronomia sí que en serà la protagonista d’aquestes festes diferents. Les ensaïmades i el xocolata cuit hi seran presents a berenars i berenetes, com hi seran les coques amb albercoc, les de sobrassada, els pastissets de confitura, el menjar blanc, els panets de Viena amb sobrassada i tot allò que ha d’omplir taules per a compartir entre amics, entre familiars…

Compartir a
Balearia ¡Adelántate y reserva ya tus vacaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.