Els mercats municipals reflecteixen millor les fluctuacions dels preus d’origen del peix que les grans superfícies Les grans superfícies ofereixen gairebé la meitat de productes hortofructícoles locals que els mercats

El sisè informe publicat per l’Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha detectat que els mercats municipals reflecteixen millor les fluctuacions dels preus d’origen del peix que les grans superfícies. En aquest cas, s’ha analitzat el preu de la sèpia i del gerret.

Així, durant la crisi sanitària, la sèpia s’ha venut a la llonja, al llarg de les setmanes, per exemple, a 12,39 euros/quilo, a 14,78 euros/ quilo i a 15,94 euros/quilo, mentre que el preu de venda al públic ha estat de 17,83 euros/quilo, a 19,85 euros/quilo i a 21,21 euros/quilo, respectivament. En el cas de les grans superfícies, el preu de venda al públic ha estat de 21,27 euros/quilo, 22,45 euros/quilo i 24,43 euros/quilo, respectivament. En general, durant les deu setmanes de l’observatori de preus, la sèpia s’ha venut en els mercats entre 5 i 7 euros més sobre el preu d’origen, mentre que en el cas de les grans superfícies, ha estat entre 8 i 9 euros més. En les grans superfícies també s’ha detectat que, en algunes ocasions, el preu de venda al públic davalla però, en canvi, el de llonja puja; i a l’inrevés.

En el cas del gerret, el preu de venda al públic en les grans superfícies ha arribat a ser inferior al de la llonja. Per exemple, hi ha hagut algunes ocasions en què el preu de venda al públic era de 3,37 euros/quilo o de 5,97 euros/quilo, i el d’origen, 3,57 euros/quilo o 6,44 euros/quilo, respectivament. Durant aquestes setmanes, el gerret s’ha venut en els mercats entre 3 i 4 euros més sobre el preu d’origen, mentre que en el cas de les grans superfícies, ha estat entre 2 i 3 euros més.

En general també s’observa que als mercats hi ha més varietat de peix local i que sovint hi ha una diferència major entre el preu d’origen i de venda al públic en el cas de la sèpia que no en el del gerret. Això es deu, segurament, al fet que el preu d’origen de la sèpia és sempre superior al del gerret.

Aquest nou observatori de preus també ha constatat que s’ha iniciat de ple la temporada de productes hortofructícoles d’estiu. Així, s’ha observat que els mercats ofereixen gairebé el doble d’aquests productes que les grans superfícies. Els mercats ofereixen fins a 14 productes hortícoles locals, mentre que les grans superfícies n’ofereixen una mitjana de 8. També s’han observat canvis en els preus a causa de l’inici de la temporada. Per exemple, el pebre blanc i l’albergínia han davallat de preu, ja que són productes locals de temporada. Fa dues setmanes, el pebre es venia als mercats a 7,29 euros/quilo i ara es ven a 4,24 euros/quilo; mentre que l’albergínia es venia a 2,5 euros/quilo i ara es pot trobar a 1,97 euros/quilo. El carabassó també ha davallat de preu i ara es ven a 1,63 euros/quilo, mentre que durant tota la crisi sanitària s’ha venut a 2,40 euros/quilo.

Pel que fa a la carn, el producte més estable en preu ha estat el de la vedella i s’ha mantingut pràcticament en els 10 euros/quilo tant en mercats com en grans superfícies durant totes aquestes setmanes. El preu de la porcella ha pujat 2,20 euros/quilo des de mitjan maig, i el xot sencer ha tornat als preus que tenia al principi de la crisi sanitària. Es ven a 8,95 euros/quilo en les grans superfícies i a 11,20 euros/quilo en els mercats.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.