El preu de venda al públic de les taronges als mercats i grans superfícies dobla el d’origen En el cas de les llimones, el preu de venda al consumidor gairebé triplica el d’origen

El cinquè informe publicat per l’Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ha detectat que el preu de venda al públic de les taronges de temporada, a les grans superfícies i als mercats, és el doble del preu d’origen que reben els pagesos per aquests productes. És una de les conclusions del nou informe que, en el cas de les taronges, posa de manifest que el preu de venda al consumidor és, de mitjana, dues vegades el preu d’origen en el cas dels mercats, i 1,6 vegades, en el cas de les grans superfícies. Per posar un exemple, la segona setmana de maig, les taronges es venien a 1,75 euros/quilo a les grans superfícies i a 1,90 euros/quilo als mercats, i el preu en origen era de 0,78 euros/quilo. Segons les dades observades, el preu de venda al públic sempre són superiors en els mercats municipals que en les grans superfícies.

En el cas de les llimones, el preu de venda al públic als mercats és, de mitjana, 2,7 vegades el preu d’origen, mentre que a les grans superfícies, a vegades, arriba a ser de 3,1 vegades. Per posar un exemple, la primera setmana de maig, les llimones es venien a 1,75 euros/quilo als mercats i a 2,34 euros/quilo a les grans superfícies, mentre que el preu de venda en origen era de 0,71 euros/quilo.

El preu de venda al públic de les llimones a grans superfícies ha anat en augment durant aquests gairebé dos mesos d’observació, mentre que en el cas dels mercats ha mostrat una lleugera tendència a la baixa. En el cas de les taronges, s’ha detectat un augment de preu al llarg de les setmanes d’observació, de forma més progressiva en els mercats i de forma més lleugera a les grans superfícies. Aquest augment es pot atribuir al final de la temporada de cítrics i és habitual en aquestes dates.

Pel que fa als preus de venda al públic dels productes hortícoles, durant aquestes setmanes s’ha observat una estabilitat en els mercats de Palma. La lletuga romana, per exemple, s’ha venut durant totes les setmanes entre 1,13 euros/unitat i 1,45 euros/unitat. En el cas de les grans superfícies, els preus sí que varien més, sigui a l’alça o a la baixa. La lletuga romana, per exemple, s’ha venut, durant aquests temps d’observació, a 1,04 euros/unitat, a 1,72 euros/unitat i a 1,44 euros/unitat, en funció de la setmana.

En el cas de les botigues de proximitat no es veuen massa canvis en els preus, i tampoc disposen de massa producte, a excepció de bledes i xampinyons. En general, a Mallorca, les variacions dels preus són, en termes generals, les normals lligades a l’evolució de la temporada. En el cas de Menorca i Eivissa, i tot i que l’observació de preus venda al públic és més recent, es detecta un manteniment de preus en general, tant en el mercat de Ciutadella com en el nou d’Eivissa.

Pel que fa a la resta de productes, aquesta darrera setmana s’ha observat que el preu de la llet local, a les grans superfícies, es trobava entre 0,79 euros/litre i 0,89 euros/litre. Amb relació al peix, per part seva, aquesta setmana anterior es podia trobar gerret a 6,95 euros/quilo a les grans superfícies (1,35 euros/quilo més barat que les dues setmanes anteriors); mentre que la sípia s’ha venut entre els 16,95 euros/quilo i els 19,95 euros/quilo (més d’un euro més barat que les dues setmanes anteriors).

Pel que fa a la carn, el preu del xot sencer s’ha mantingut a les grans superfícies en 8,99 euros/quilo, mentre que als mercats ha davallat una mica. Pel que fa a les costelles, el preu s’ha mantingut i oscil·lava entre els 16,99 euros/quilo i els 21,49 euros/quilo; mentre que en els mercats es podria trobar entre 19,90 euros/quilo i els 22,90 euros/quilo. Finalment, la cuixa també s’ha mantingut de preu. A les grans superfícies es podia trobar entre els 8,95 euros/quilo i els 10,5 euros/quilo, mentre que als mercats el preu es trobava entre els 8,50 euros/quilo i els 12,98 euros/quilo.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.