El cava català aconsegueix un acord històric per promoure la qualitat Les etiquetes identificaran l'origen del producte per diferenciar-se dels d'altres zones d'Espanya

De “històric” va qualificar la DO Cava el pla aprovat el passat dia 23 de desembre de forma unànime que empara un nou marc per a diferenciar-se per qualitat. Els dotze vocals de ple de l’consell regulador, tot i les reticències mostrades pels grans elaboradors Freixenet i Jaume Serra en els últims mesos, van avalar la nova segmentació i zonificació de la DO.

El president de consell regulador, Javier Pagés, no podia amagar la seva satisfacció davant les incerteses que s’havien obert en les últimes setmanes sobre la unitat d’acció en un ple format, paritàriament, per representants de sector elaborador i productor. Però no tot està escrit, ja que durant l’any que s’ha de traduir a el plec de condicions de la DO la nova normativa que emana d’un pla que “aposta per la qualitat, per una major diferenciació dels diferents tipus de cava i per un sistema de classificació territorial “. Javier Pagés va afirmar que el pla cal “perfilar” però mantenint “l’esperit” del que aprovat aquest dilluns. Va afegir que “les coses tenen èxit quan tots anem units”.

CANVIS

El pla aposta per elevar la qualitat en tot el procés, de la vinya a l’elaboració, amb una normativa que s’endureix per “posar en valor a tota la cadena i revaloritzar el cava a benefici de l’consumidor”. Es va aprovar sense condicions, tot i la voluntat expressada per Freixenet d’elevar de 12.000 a 15.000 quilos de raïm per hectàrea els rendiments màxims en plena situació excedentària que es va reflectir en una greu crisi de preus en l’última verema.

El pla preveu, entre altres mesures, identificar a l’etiqueta l’origen dels caves i diferenciar també als catalans de Requena, Almendralejo i la vall de l’Ebre (Rioja i Aragó). També s’obre la porta a subzones, com les de al Penedès, la Conca de Barberà, Costers de Segre, Tarragona i Alella. A les gammes altes, serà obligatori identificar l’origen. També es vol diferenciar entre els caves joves i els de més valor afegit.

La DO Cava ha salvat així els mobles després d’anys de turbulències econòmiques, polítiques i d’identitat. També hi ha hagut, de per mig, les escissions de Clàssic Penedès o Corpinnat. El president de l’Institut de l’Cava, Damià Deàs, va assenyalar que l’acord permet “donar confiança i tranquil·litat als al sector”.

El president de Pimecava, Pere Guilera, ha destacat que és “una bona decisió estratègica i de futur”. Per a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, “ha de servir per prestigiar més a el cava”. El director general de l’Incavi de la Generalitat, Salvador Puig, també va opinar que l’acord és “molt positiu” i ha recordat que “no fa gaire semblava que fos una utopia poder zonificar la DO Cava”

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.