Les tàperes, l’or verd de la gastronomia menorquina

Menorca produeix unes de les millors tàperes del món

Les tàperes, l’or verd de la gastronomia menorquina

La secció El Comidista del diari El País ha elaborat una relació de “Els nostres productes comestibles favorits de 2019” en el qual inclou un producte menorquí que no sol estar entre els més coneguts: la tàpera. En el llistat es refereixen a les declaracions de l’periodista Óscar Broc qui destaca que “molta gent es queda amb la sobrassada o el formatge, però a Menorca hi ha una cultura taperera a reivindicar: or verd”.

En aquest repàs dels productes gastronòmiques que més han agradat a 2019 elaborat per Julia Laich compte que Broc defineix les tàperes menorquines de Mel i Untis com “les millors putes tàperes en conserva que he provat en la meva vida. Tant és així que diu tirar-les fins al Cola-Cao “. A Broc els sembla que “tant serveixen per picar com per potenciar una vinagreta, afegir a un guisat de carn o per donar-li un altre matís a una salsa per a pasta”.

Al nostre receptari tradicional de la cuina menorquina hi trobam diferents elaboracions on la tàpere és un dels ingredients principals com són els casos de la salsa de tàperes per acompanyar peix i marisc, el peix al forn amb tàperes, la ratjada amb tàpares i mantega negra, la llengua amb tàperes, el conill amb olives i tàperes, a més de formar part de les nostres ensalades com la de tomàtiga, ceba, cobrómbol i tàperes o fins i tot com a ingredient de l’ensaladilla que feim a Menorca.

També a la nova cuina menorquina la tàpera és emprada per a donar sabor únic i illenc a plats com el carpacció de gamba vermella de Ciutadella, o als canelons d’alvocat amb escamarlans, entre altres.