Un sopar de Nadal pot suposar més de 1.400 calories

Els espanyols ingereixen fins a un 30% més de les calories recomanades durant el Nadal pels excessos alimentaris amb el menjar i la beguda que es cometen en les celebracions amb família i amics, segons una revisió de dades realitzada pel Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia (INFITO) i la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació (SEDCA). A més, una única sopar de Nadal pot arribar a contenir fins a 1.400 calories el que triplica la quantitat recomanada.

El 73% dels espanyols realitza entre una i quatre dinars o sopars amb familiars o amics durant les festes nadalenques, segons dades de INFITO i la SEDCA. “Fer menjars massa abundants, altes en greixos i sucres, juntament amb el consum de begudes alcohòliques, afavoreix l’aparició de pitjors digestions, sensació de malestar, pesadesa o alteracions gastrointestinals com diarrea, nàusees, refluxos o símptomes d’acidesa”, adverteix Andrea Calderón , nutricionista de la SEDCA.

Els excessos amb el menjar i la beguda poden provocar inflor d’estómac, cremors, indigestió o nàusees, uns símptomes digestius que es poden compensar amb la presa de preparats farmacèutics de card marià. Les propietats d’aquesta planta medicinal contribueixen a mantenir el funcionament de l’fetge i afavoreixen la digestió. “Els preparats farmacèutics a base de plantes medicinals, com el card marià, ajuden a combatre el malestar, cremor o sensació d’inflor després dels àpats molt abundants”, assegura Teresa Ortega, professora de Farmacologia de la Universitat Complutense de Madrid i vicepresidenta de INFITO .

Per Nadal es poden engreixar entre 2 i 5 quilos

Si aquests excessos es realitzen de forma continuada, com passa durant el Nadal, “es perjudica el funcionament de l’fetge, encarregat de metabolitzar els excessos de menjar i beguda, el que pot causar cansament, somnolència i menys energia” segons explica Calderón. Així mateix, segons dades de INFITO i la SEDCA, durant les celebracions de Nadal es pot engreixar entre 2 i 5 quilos a causa dels anomenats afartaments i el consum excessiu d’alcohol.

Cada dinar nadalenc pot contenir més de 1.100 calories a les que s’ha d’afegir el consum de begudes alcohòliques com cervesa, vi, xampany o licors d’alta graduació. De fet, vuit de cada deu espanyols afirmen que s’excedeixen durant les setmanes de Nadal, el que repercuteix de manera negativa en la seva salut digestiva.

“Un dia de celebració com pot ser la nit de Nadal o Cap d’Any se sol menjar fins a un 200% més de les calories habituals i fins i tot el triple de les calories recomanades”, comenta la nutricionista. Per exemple, segons dades de INFITO i la SEDCA, Cantàbria és una de les comunitats autònomes on més calories es consumeixen en aquestes dates, ja que es poden arribar a ingerir més de 1.400 calories ja que el menú típic nadalenc es compon de garrí o lletó a l’ forn, cargols a la muntanyenca i postres, com les llesques amb ou o sobaos.

Card marià per a protegir el fetge

Una alternativa per combatre els símptomes dels excessos alimentaris són els preparats farmacèutics a força de card marià, una planta medicinal que afavoreix el bon funcionament de sistema digestiu i la protecció de fetge. Això es deu al seu alt contingut en silimarina, un antioxidant natural i hepatoprotector, que ajuda a compensar la toxicitat generada, entre altres coses, per l’abús d’alcohol.

De fet, l’ús de l’card marí està aprovat per l’Agència Europea de l’Medicament (EMA) per a l’alleujament simptomàtic de trastorns digestius, sensació de plenitud i indigestió i per mantenir el bon funcionament de fetge. En paraules de Teresa Ortega, “en aquests casos, la presa de preparats farmacèutics de card marià, amb els estàndards exigits, afavoreix el funcionament de el sistema digestiu i hepàtic, entre altres beneficis terapèutics”. No obstant això, per garantir la qualitat dels preparats, base indispensable per a la seva ocupació eficaç i segur, el més adequat és anar a una farmàcia i seguir les indicacions de l’farmacèutic, professional sanitari que aconsellarà en funció de les característiques i trastorns de cada persona.

Consells per a un Nadal saludable

Per evitar els excessos d’alcohol i de menjar per Nadal, des de INFITO i la SEDCA han elaborat un llistat de consells amb l’objectiu d’aconseguir una alimentació i un estil de vida saludable en aquestes dates.

1. Planifica els dinars i els sopars
2. Redueix el consum de dolços nadalencs
3. Beu abundant aigua durant els dinars i sopars
4. Evita l’abús d’alcohol
5. Fes exercici de forma regular
6. Confia en el card marià per a protegir el fetge
7. Ves a la farmàcia

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.