Consells per a un Nadal saludable

Consells per a un Nadal saludable

1. Planifica els dinars i els sopars
En aquestes dates, les reunions familiars, les trobades amb amics i menjars fora de casa, interrompen la rutina alimentària habitual de la majoria de persones. Aquesta irregularitat augmenta les possibilitats de excedir-se amb el menjar i la beguda ja que a més de menjar se sol realitzar un pica-pica previ. En concret, vuit de cada deu espanyols s’excedeixen per Nadal, tal com reflecteix una enquesta de INFITO.
Per això, és molt recomanable planificar els nostres menús de tot el període nadalenc, especialment dels dies entre celebracions en què hem de procurar augmentar el consum de verdures i hortalisses en dinars i sopars, alleugerir les nostres menjars, i incloure fruita entre hores quan tinguem fam . A més, és important no consumir productes molt calòrics, rics en sucres i greixos, freqüents en aquestes dates, per compensar els dies d’excessos.

2. Redueix el consum de dolços nadalencs
Els torrons, massapans, pastissos i bombons són habituals en les dates nadalenques, moment de l’any en què es ingereixen. No obstant això, el seu consum pot resultar perjudicial pels alts nivells de sucres que contenen en excés. A més, la concentració de calories pot resultar perjudicial per al sistema digestiu. Abans d’abusar d’aquests productes, és convenient alternar amb postres o dolços igual de apetitosos a força de fruites com macedònies, gelatines i sorbets sense alcohol.
A més, és important no consumir habitualment entre celebracions dolços de l’tipus: galetes de l’esmorzar, cereals ensucrats, postres ensucrats (flam, natilles, iogurts amb sucre …), perquè l’excés no sigui encara més gran.
3. Beu abundant aigua durant els àpats
Els excessos comesos amb el menjar i la beguda, sobretot pels greixos i l’alcohol, durant el Nadal provoquen que òrgans com el fetge, l’estómac o l’intestí treballin de manera més intensa. Així, 7 de cada 10 espanyols s’excedeixen amb el menjar i beguda en aquestes celebracions tal com indica una enquesta de INFITO. Beure aigua afavoreix el funcionament de l’organisme i facilita la digestió dels nutrients ingerits. A més, l’aigua incrementa la sensació de sacietat el que beneficia una ingesta moderada d’aliments.

4. Evita l’abús d’alcohol
El consum de begudes alcohòliques en Nadal s’incrementa per l’augment dels menjars en família i amics, dels sopars d’empresa i els àpats fora de casa. Per això, cal evitar en la mesura del possible el consum d’alcohol, especialment les begudes d’alta graduació ja que l’alcohol és molt calòric i pot danyar mucosa gàstrica i sobrecarregar el funcionament de fetge. De fet, un 75% dels espanyols afirma consumir alcohol durant aquestes festes, i un de cada tres reconeix patir ressaca, segons dades de INFITO i la SEDCA.

5. Fes exercici de forma regular
L’augment en la ingesta de calories en els àpats durant les dates nadalenques repercuteix de manera directa en el pes corporal de les persones. De fet, cada espanyol sol engreixar entre dos i cinc quilos de mitjana, segons dades de la SEDCA. Per evitar-ho, el més adequat és fer exercici de forma regular per compensar aquest excés de nutrients com llargues passejades en família o sessions moderades de natació, gimnàs, pilates o qualsevol altre esport que requereixi d’una activitat física moderada. A més, és convenient compensar els excessos d’aquests dies amb una vida més activa en els dies previs i posteriors a aquestes trobades.
Sense oblidar la importància d’incloure exercicis de força o manteniment de massa muscular, també fonamental per a un òptim estat de salut i control del greix corporal.

6. Confia en el card marià per protegir el fetge
El 75% dels espanyols pateix algun tipus de trastorn digestiu pels excessos dels nadalencs d’alcohol i de menjar. En aquests casos, les plantes medicinals i els preparats farmacèutics de card marià afavoreixen la digestió, la detoxificació i ajuden a l’funcionament de fetge. Així, prop de l’10% dels enquestats per INFITO presa preparats farmacèutics compensar els excessos d’aquestes dates.

7. Ves a la farmàcia
La majoria d’espanyols pateixen símptomes i trastorns digestius com inflor d’estómac, cremors, indigestió o nàusees pels excessos comesos durant les celebracions nadalenques. Uns símptomes que poden ser tractats amb preparats farmacèutics a base de plantes medicinals adquirits en farmàcia ja que és l’única manera de per garantir la qualitat, seguretat i eficàcia d’aquests productes.