Un estudi detecta fins a 21 substàncies derivades del plàstic en el cos d’una vintena de personalitats El projecte ha estat seleccionat en la convocatòria d'enguany d'ajudes per a activitats d’educació ambiental

Un estudi impulsat per Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (Rezero) ha detectat fins a 21 substàncies derivades del plàstic d’un sol ús a l’orina d’una vintena de persones rellevants. Aquest dimecres s’han presentat els resultats d’aquest estudi pioner, que compta amb la col·laboració de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental. L’objectiu, tal com han assenyalat els impulsors, és conscienciar i sensibilitzar sobre la problemàtica dels plàstics en la salut humana a través de la campanya «Salut de plàstic».

Així, una vintena de persones rellevants en diversos àmbits de la societat illenca i catalana es van prestar com a voluntàries per analitzar la presència de 27 composts derivats del plàstic (quinze ftalats i dotze fenols). En tots els participants de l’estudi s’han trobat els quinze ftalats, mentre que del segon tipus de compost n’hi ha hagut tres que no s’han detectat en cap dels voluntaris.

El director general de Residus, Sebastià Sansó, ha agraït la tasca iniciada per l’organització Rezero i s’ha mostrat satisfet que la convocatòria de subvencions hagi servit per impulsar un estudi com aquest. Sansó ha assegurat que «malauradament, aquesta analítica demostra el que ja sospitàvem: que el plàstic afecta la nostra salut». Per això, ha explicat que les mesures incloses a la Llei de residus «són tan importants per aconseguir-nos desfer dels plàstics d’un sol ús».

La campanya «Salut de plàstic» sorgeix, doncs, per visibilitzar els efectes nocius que té per a la salut humana la plastificació abusiva dels aliments, així com els productes de plàstic d’un sol ús. La directora de Rezero, Rosa Garcia, ha assegurat que «la ciutadania està exposada diàriament a una dieta plastificada i no n’és conscient. Aquest plàstic conté substàncies que migren al nostre cos i afecta directament la nostra salut».

En aquesta analítica hi ha participat el pintor Miquel Barceló, l’activista ecologista Margalida Ramis, l’epidemiòleg Maties Torrent, el cantant Pau Debon, el catedràtic en salut pública Antoni Aguiló, el biòleg marí Manu San Félix, la presentadora Victòria Maldi, l’actor Toni Gomila, la investigadora marina Salud Deudero i la futbolista Mariona Caldentey.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.