Balears, referència a tot l’Estat en la nova modalitat de pesca turística El model complementa el jornal dels pescadors, diversifica els sectors de la pesca i el turisme, i dona a conèixer els peixos i les tradicions autòctones

La consellera Mae de la Concha i el director general de Pesca, Joan Mercant, han rebut la visita avui matí de diversos patrons i representants de confraries de les illes Canàries, els quals han visitat les Balears interessats per una modalitat de pesca turística que aquí funciona des de fa tres anys amb grans resultats.

Aquest servei, tot i que ara només és prestat per l’empresa privada Pescaturismo, està regulat a les Illes Balears per un decret estatal i un d’autonòmic, que en el nostre obliga que sigui participat per més del 50 % del sector pesquer, ja siguin pescadors o bé confraries, i que només l’exerceixin pescadors professionals.

El que es pretén, segons Mercant, «és que el pescador no hagi d’augmentar l’esforç de pesca per augmentar el seu jornal, així com diversificar el sector turístic». A més, ha afegit, es tracta d’una activitat que «ajuda a conèixer les nostres tradicions i el peix d’aquí», i que n’incentiva el consum. Un peix que, com ha assegurat el director general, «és igual o més bo que el que ve de fora».

El 2016, en el primer any d’activitat, es van fer un total de 4 excursions amb 20 persones; el 2017, 160 excursions i 371 persones; el 2018, 285 excursions i 800 persones; i el 2019, fins al mes de juliol, ja s’han fet 184 excursions amb 458 persones, però la previsió per a tot l’any és arribar a aproximadament 1.600 persones en total i fer més de 300 excursions, i, així, duplicar les xifres de l’any passat. A hores d’ara, hi ha 40 barques que ofereixen aquest servei a les illes, i el nombre va en augment cada any.

Un altre dels principals objectius d’aquest projecte és el d’incentivar que els joves vulguin fer feina a la mar. El relleu generacional és un dels reptes més complicats al qual s’enfronten els pescadors professionals. Amb aquesta modalitat, segons Mercant, «s’aconsegueix modernitzar l’activitat i la seva visió per part de la gent».

La creixent dinamització d’aquesta activitat, tant a Mallorca com a Menorca, fa que les expectatives siguin molt bones i que hagi augmentat molt l’interès des d’Eivissa i Formentera, on encara no està tan estesa. Segons Mercant, a altres territoris com València els pescadors ja han començat a seguir aquest model i, fins i tot, s’ha elaborat un decret nou. Pescadors gallecs, catalans i murcians també hi estan interessats.

Compartir a
vinum

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.