Saffron Island Gin, la nova ginebra de Xoriguer

La nova ginebra està elaborada basant-se Gin Xoriguer i safrà de iSafra, dos productes genuïns de Menorca

Saffron Island Gin, la nova ginebra de Xoriguer
Foto: David Arquimbau
Safrà, àloe vera, cardamom, gingebre, aranja i Gin Xoriguer són l’ànima de Saffron Island Gin, una nova ginebra nascuda de la creativitat i la unió de iSafra i Destil·leries Xoriguer, dues empreses líders en l’elaboració a Menorca de dos productes genuïns, el safrà i el ‘Gin de Mahón’.
Després del seu pas per la Fira Arrels, a Menorca, on es va testar la bondat del producte, Saffron Island Gin es va poder degustar a l’Illa del Rei aquest dijous, 8 d’agost a l’històric enclavament del port de Maó. Principalment combinada amb tònica, la nova ginebra va fer les delícies dels assistents, molts dels quals es van interessar pel seu mètode d’elaboració artesanal, que combina destil·lació, maceració i infusionat, aconseguint una ginebra aromàtica i floral, perfecta per beure sola o combinada, i que sorprèn pel seu gust amarg i, a la vegada, molt suau. Saffron Island Gin ha començat a distribuir-se a través dels canals de Destil·leries Xoriguer, entre ells les seves botigues del port i el centre de Maó.
Amb aquest llançament, fruit d’una singular aliança estratègica, iSafra aconsegueix ampliar els usos de la seva excel·lent safrà, la producció està principalment orientada a les cuines dels grans xefs espanyols, mentre que Destil·leries Xoriguer, diversifica la seva gamma de ginebres, amb una proposta elaborada sobre la base de la més icònica i tradicional de totes elles, Gin Xoriguer.
“Volem oferir al consumidor una ginebra molt diferent, d’alta gamma, ja que s’elabora amb una matèria primera excel·lent, amb una aroma i un sabor especial, perfecta per prendre en qualsevol moment del dia, ja que sola resulta amigable i combinada, sembla gairebé un refresc. Hem aconseguit reunir el millor de cada un de nosaltres en una ginebra nascuda per sorprendre “, apunten els creadors de Saffron Island Gin.
El Projecte
Saffron Island Gin és el fruit d’un projecte que es va iniciar el 2017 quan iSafra va començar a pensar nous usos per a la seva safrà, amb la vista sempre posada en potenciar amb ell altres productes locals de Menorca, illa on es conrea, com el formatge o el gin.
Per la seva tradició, el seu mètode d’elaboració artesanal i el seu sabor genuí, Gin Xoriguer es va considerar la ginebra que millor s’adequava a la nova proposta, que incorpora quatre botànics, entre els quals destaca el safrà que li aporta la seva singular color daurat i la seva peculiar sabor.
Amb l’elecció de Gin Xoriguer, Saffron Island Gin prenia com a base una ginebra singular, l’única d’Espanya amb Indicació Geogràfica, i apostava decididament pel mètode d’elaboració artesanal característic de Destil·leries Xoriguer.
Aquest mètode d’elaboració artesanal implica la destil·lació en alambins de coure de més de dos segles d’antiguitat, en un procés ecoeficient que fa servir llenya d’ullastre del desbrossament dels boscos de Menorca i aigua de mar per refrigerar, i, en el cas de Saffron Island Gin, el infusionat posterior del destil·lat en les pròpies instal·lacions de la Fassina, al port de Maó.
Per al embotellat, es va optar per una ampolla també tributària de la Caneca, símbol del ‘Gin de Mahón’, com una manera de subratllar la vinculació de Saffron Island Gin amb aquest apreciat producte menorquí i la seva voluntat de entrocar amb la història i tradició centenàries que ho avalen. A l’etiqueta, protagonisme absolut per a la flor del safrà, la meitat de l’ànima d’aquesta nova ginebra.
Tradició i història
Saffron Island Gin amalgama no només sabors singulars sinó també singulars històries, fonaments de profunda tradició.
La del ‘Gin de Mahón’, els orígens es remunten al segle XVIII ia l’època en la qual les principals potències navals europees es disputaven el port de Maó, i la demanda d’oficials i mariners va animar els artesans menorquins a iniciar-se i l’elaboració de la geneva o gin. La del safrà, descobert pels britànics en una illa d’aquest mateix port de Maó, i del qual va rebre el seu nom, Saffron Island, actualment, Illa Pinto.
La de dues receptes, la del Gin i la del ‘Elixir de la llarga vida’. La primera, documentada en 1736, que va passar per centúries entre els artesans licorers de Maó, i va ser rescatada per Miguel Pons Just, fundador de Destil·leries Xoriguer,
a meitat del segle XX, i s’ha conservat fins als nostres dies sota la denominació Gin Xoriguer Maó.
La del ‘Elixir de la llarga vida’, descoberta arran d’una excavació arqueològica a Nova York en què es va trobar una partida d’ampolles de licor de 150 anys d’antiguitat, i en la qual destacaven botànics com els de Saffron Island Gin, llavors i ara, apreciats pels seus beneficis en la salut i el benestar.
Foodies on Menorca

Vinum

Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

https://vinum-menorca.com/