Anfòs al caliu maridat amb el Jean Leon X-15

Anfòs al caliu maridat amb el Jean Leon X-15

Un dels plaers de l’estiu són les barbacoes, però normalment, malgrat estam a un illa, les associam a la carn i no al peix, que ens donarà uns resultats excel·lents.

Noltros hem provat un anfòs comprat a la peixateria del Supermercat Diskont, que aquell dia estava d’oferta i l’hem cuinat obert per la mitat, i just salat damunt brases de carbó.

L’anfós és un dels peixos més preuats a les nostres taules, i es sol menjar tant a la brasa o a la planxa (és com el trobarem a la majoria de restaurants), però és també molt bo fregit, o a la sal. Al receptari tradicional menorquí hi trobarem la caldera i la panadera d’anfós, que s’elabora amb el cap i els alons d’aquest serrànid, de carn compacta, gustosa, i amb una pell i un cap gelatinós que dóna un gust inigualable a sopes, brous de peix i calderes.

El resultat ha estat expectacular, i com que es tractava d’un dels peixos reis de la nostra Mediterrània, l’hem maridat també amb un dels vins reis del Mare Nostrum, el Jean Leon X-15, una edició especial i a la vegada experimental del prestigiós vi amb història que ara per ara produeixen els Cellers Torres.

L’X-15 és el primer vi experimental dels Cellers Torres, al Penedès, elaborat amb el raïm autòcton xarel·lo, del que s’han fet sols 6.000 botelles. Un vi esclussiu, ecològic i procedent de vinyes amb 25 o 30 anys d’antiguitat.

Estam davant un vi untuós, suau i persistent que ens ha anat de meravella per a potenciar el gust de l’anfós i a la vegada equilibrar el seu greix, al tractarse d’un vi fresc, amb una acidesa fina i elegant que el fa memorable.

A Menorca podreu trobar el Jean Leon X-15 a la botiga gourmet 4 Sentidos Gastronómicos, del carrer des Caragol.