Tàperes envinagrades

Tàperes envinagrades

A finals de juny, després de Sant Joan i als voltants de Sant Cristòfol, 10 de juliol, a Ciutadella és temporada d’anar a fer tàperes, per a després fer la conserva que haurem de guardar d’un any per l’altre, diuen els experts.

A Menorca les tapareres es fan a les voreres de la mar, damunt les roques, i tenen aquest punt especial i únic que lis dona el salitre, i de manera especial les de Tramuntana, que diuen que són les més bones.

A Ciutadella, els cercadors o recolectors de tàperes diuen que les millors es fan des del Pont den Gil a Punta Nati, passant per la tramuntana de Ses Truqueries i de s’Amarador, i des de Punta Nati a Cala Morell.

Les tàperes es solen recolectar amb les primeres llums del dia o bé al fosquet, quan la calor no sigui excesiva.

Una vegada recollides es posen en remull i es fa la conseva, tal i com indicam a continuació.

Tàperes envinagrades

Ingredients: Tàperes, aigua de pluja o mineral, sal i vinagre de qualitat

Elaboració: Posarem les tàperes al llarg de vuit dies dins una buola o ribell amb aigua salada -120 g per litre d’aigua-, sense canviar-la. Passat aquest temps les treis amb l’ajuda d’un col·lador de fust i les posau dins els pots de vidre esterilitzats, cobriu de vinagre i tapau.

Nota: En un parell de setmanes ja seran menjadores.

Amb aquestes tàperes farem plats de peix com la ratjada fregida amb mantega i amb tàperes,  plats de carn com la llengua amb tàperes, acompanyarem ensalades i ensaladilles, en farem salsa per acomopanyar peixos, i altres elaboracions gastronòmiques com una salsa maonesa de tàperes.

Salsa maonesa amb tàperes

Ingredients: Oli d’oliva o de girasol, 2 vermells d’ou, una cullerada de tàperes i sal.

Elaboració: Picarem ben picades les tàperes i les reservam. Seguidament emulsionarem una salsa maonesa. Quan tinguem la maonesa lligada, poc a poc hi anam afegint les tàperes picades, sense deixar de remenar, fins a que les tàperes es ben mesclim amb la maonesa.

Notes: Hi ha qui a més de les tàperes hi posa també una picada d’all i julivert. És una salsa per acompanyar peixos al caliu o bé bullits.