Tàperes envinagrades

A finals de juny, després de Sant Joan i als voltants de Sant Cristòfol, 10 de juliol, a Ciutadella és temporada d’anar a fer tàperes, per a després fer la conserva que haurem de guardar d’un any per l’altre, diuen els experts.

A Menorca les tapareres es fan a les voreres de la mar, damunt les roques, i tenen aquest punt especial i únic que lis dona el salitre, i de manera especial les de Tramuntana, que diuen que són les més bones.

A Ciutadella, els cercadors o recolectors de tàperes diuen que les millors es fan des del Pont den Gil a Punta Nati, passant per la tramuntana de Ses Truqueries i de s’Amarador, i des de Punta Nati a Cala Morell.

Les tàperes es solen recolectar amb les primeres llums del dia o bé al fosquet, quan la calor no sigui excesiva.

Una vegada recollides es posen en remull i es fa la conseva, tal i com indicam a continuació.

Tàperes envinagrades

Ingredients: Tàperes, aigua de pluja o mineral, sal i vinagre de qualitat

Elaboració: Posarem les tàperes al llarg de vuit dies dins una buola o ribell amb aigua salada -120 g per litre d’aigua-, sense canviar-la. Passat aquest temps les treis amb l’ajuda d’un col·lador de fust i les posau dins els pots de vidre esterilitzats, cobriu de vinagre i tapau.

Nota: En un parell de setmanes ja seran menjadores.

Amb aquestes tàperes farem plats de peix com la ratjada fregida amb mantega i amb tàperes,  plats de carn com la llengua amb tàperes, acompanyarem ensalades i ensaladilles, en farem salsa per acomopanyar peixos, i altres elaboracions gastronòmiques com una salsa maonesa de tàperes.

Salsa maonesa amb tàperes

Ingredients: Oli d’oliva o de girasol, 2 vermells d’ou, una cullerada de tàperes i sal.

Elaboració: Picarem ben picades les tàperes i les reservam. Seguidament emulsionarem una salsa maonesa. Quan tinguem la maonesa lligada, poc a poc hi anam afegint les tàperes picades, sense deixar de remenar, fins a que les tàperes es ben mesclim amb la maonesa.

Notes: Hi ha qui a més de les tàperes hi posa també una picada d’all i julivert. És una salsa per acompanyar peixos al caliu o bé bullits.

 

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.