Menorca, l’illa llaminera (i)

Diuen que els menorquins som llaminers, que ens agrada el dolç, però també el salat i l’illa de Menorca disposa d’una gran riquesa gastronòmica en el món de la rebosteria i pastisseria que sorprenen als paladars més exquisits dels seus visitants, però com ha passat amb altres tresors que amaga la Balear menor, els menorquins no han sabut donar a conèixer la seva rebosteria i pastisseria autòctona i, malauradament l’estan perdent les generacions actuals que prefereixen sopar d’una pizza que un bon tros de coca amb verdures, amb tomàtigat o amb peixos com la sardina, la mussola o el gató. Les coques de Menorca són saboroses i especials, i més quan es fan en temporada d’estiu com és ara, amb les fruites i verdures de l’illa. Provar una coca amb albercoc, amb prunes o també amb sobrassada, aquest còctel que barreja dolç i salat tan propi de les illes que es converteix i és una veritable explosió de sabors autòctons i genuïns de l’illa, la veritable essència d’aquesta gastronomia a descobrir.

És per això que proposem als que aquest estiu visiteu l’illa, feu també un petit recorregut pels forns artesanals, que tasteu aquestes coques dolces i salades, com també productes tan genuïns amb els panets de Viena farcits de sobrassada, que ens poden recordar als “bollos preñaos” i que no es troben en cap de les altres illes.

Les coques i els panets de Viena formaven fins fa un parell de dècades dels berenars dels més joves de la casa, que avui opten per productes industrials, tot i que encara són moltes les famílies que a l’estiu, encara es reuneixen a la tarda a les seves cases de fora poble per compartir una bereneta sopar de coques i d’albergínies farcides.

Si som amants de les coques, ens hem d’apuntar la data del dissabte 13 de juliol, on a partir de les 21,00 h davant el Casino 17 de Gener, de Ciutadella, es celebrarà una nova edició del seu concurs de coques dolces i salades, que s’ha convertit en tot un esdeveniment gastronòmic de l’estiu menorquí, i a principis d’agost l’ACCE celebrarà el seu concurs d’albergínies plenes i la venda de productes de rebosteria menorquina a la plaça des Pins.

Sant Cristòfol

Una altra dada que hem d’apuntar és el 10 de juliol, festivitat de Sant Cristòfol, on la tradició mana anar a sopar de coques, albergínies i carabassons plens a la vorera de la mar. Encara són moltes les famílies i grups d’amics de la part de Ciutadella que aquest dia es troben per sopar a una platja o bé als xalets i d’aquesta manera preservar aquesta festa gastronòmica de Sant Cristòfol, que a la part de Llevant de Menorca també es celebra, però amb menjades de caragolins i de perols de carn al forn, si bé les coques també hi són presents, com els pastissets i les tortades d’ametlla.

Menorca, l’illa llaminera, té una rebosteria pròpia de cada estació, una rebosteria que malauradament encara no està present en les cartes de molts dels seus restaurants, si bé cal destacar que a poc a poc s’estan donant passos de gegant per part del sector de restauració que està apostant pel producte local, cosa que haurien de tenir molt en compte els governants i tractar de fer més i millor promoció, perquè la gastronomia és també un dels grans valors de l’illa, potser tan important com el paisatge, com les platges i l’arqueologia, perquè tots sabem que després d’una dia de platja, de camp o de mar, el que ens reconforta és un bon àpat, i per s’ha de saber fomentar la nostra gastronomia més tradicional com a element diferenciador i seductor.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.