La gamba vermella de Ciutadella, el caviar de la nostra gastronomia

La gamba vermella de Ciutadella, el caviar de la nostra gastronomia

A Menorca tenim la gamba més bona del món segons els experts, la gamba vermella (Aristeus antennatus), que es pesca al nord de Canal de Menorca, aprop del nord de Mallorca i que té com a cosines germanes la gamba vermella de Sóller, la del port de la Selva a Catalunya o la de Vinarós a Tarragona, on desapareix per a ressorgir a Dènia, on tenen gran fama.

A la nostra gastronomia i trobarem des de les gambes al caliu, just amanides després amb oli d’oliva i punt de sal, com també les fregides o a la planxa amb un toc d’all i julivert, a un dels plats de festa de la nostra gastronomia, la caldera de gambes. Mariden bé amb les carns blanques com el pollastre i el conill, d’aquí els denominats mars i muntanya, i són el complement ideal dels arrossos de marisc i de carn i marisc.

És un dels nostres productes gourmet que podem comparar i té tant o més qualitat que el caviar, la tòfona o les angules, i açò sí a millor preu.

La gamba grossa es pot trobar al mercat al voltant dels 80 euros el quilo, mentres que la mitjana ronda els 60/70 i la petita va des dels 18 als 25 o a vegades a 30, el mes d’agost.

Es pesca per les barques de bou a la fonera, a uns 900 metres, i segons la calor fa que els bancs de gamba es vagin movent o fins i tot cercant majors profunditats, cosa que a l’estiu pot fer que la seva captura davalli en referència a l’hivern.