Arròs de Cincogema o de Ses Fontanelles

Ingredients: 8 crancs, dos punyats de pegellides , 8 cornets o un punyat de pades, 1 sípia (opcional), 6 tomàtigues de ferro, 1 pebre verd, 4 grans d’all, safrà o colorant alimentari, 8 gots i mig d’aigua, 4 gots d’arròs, oli d’oliva i sal.

Elaboració: Per fer aquest arròs, primer tallarem els alls i el pebre verd el més petit que puguem. Escaldarem les tomàtigues i les pelarem.

Dins un tià de terra posarem un bon raig d’oli d’oliva i primer i fregirem els crancs. Una vegada hagin tornat vermells els traurem i els reservarem. Després fregirem la sípia, que haurem tallat a trossos no molt petits per evitar que ens esquitxi, la remenarem un parell de minuts i la traurem del tià. Finalment saltarem els cornets i les pegellides i també ho reservarem. Cada vegada que afegim un ingredient al tià de terra, l’hem de salar.

Una vegada fregit el marisc, arriba l’hora de fer el sofregit. Primer hi afegirem els alls i el pebre verd, i a foc lent deixarem que es ben confitin per afegir-hi les tomàtigues de ramelletpelades i tallades a trossets i una pols de sal. Ho deixarem al foc uns deu minuts, remenant de tant en tant i tenint cura que no es cremi o s’aferri el sofregit. Quan sigui ben confitat hi afegirem els vuit gots i mig d’aigua, ja que a part haurem mesurat quatre gots d’arròs.

Quan l’aigua comenci a bullir hi afegirem els crancs, la sípia, els cornets, les pades i les pegellides i deixarem que es faci almenys mitja horeta a foc lent. Tastarem el punt de sal.

Després de passat aquest temps pujarem el foc i quan doni els primers bulls hi afegirem el safrà i tot d’una els quatre gots d’arròs.

Ara arriba el moment més delicat a l’hora de fer un arròs dins el tià. Des que l’arròs és dins la cassola l’hem de remenar en tot moment amb una cullera de fust (de llenya) sense aturar per evitar que s’aferri al fons de la greixonera (com diuen els mallorquins). Primer bullirem l’arròs a foc fort i després de cinc minuts, sempre sense deixar de remenar, baixarem a foc lent, i veurem com l’arròs es va bevent el suc.

Aquest tipus d’arròs no queda tan sec com els fets amb la paella, però personalment són molt més saborosos, i especialment aquells fets vora la mar i amb els ingredients acabats de pescar.

Quan vegem que l’arròs és fet, el traurem del foc i deixarem que tovi tapat uns cinc minutets, no més.

Compartir a

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Información básica sobre protección de datos
Setmanaris i Revistes SL (en adelante, Foodies on Menorca), como responsable de esta web, le informa que los datos de carácter personal que proporcione rellenando el presente formulario serán tratados con la finalidad de atender sus consultas y remitirle información de su interés. Al enviar el formulario, Ud. legitima a Foodies on Menorca y da su consentimiento a este tratamiento y registro de sus datos. Puede ejercer sus derechos de acceso, rectificación, limitación y supresión de sus datos contactando con el Delegado de Protección de Datos en las formas que se indican en nuestra Política de Privacidad o presentar una reclamación ante la Agencia de Protección de Datos.