Formatge amb premi

Son Piris millor formatge artesà de llet crua a nivell nacional

Formatge amb premi

David Pons Herrera, l’amo de Son Piris, va rebre dissabte el Premi Nacional al Mestre Formatger 2019 en la categoria de formatges artesans semi curats elaborat amb llet crua de vaca.

El formatge de Menorca està de moda i de cada vegada aconsegueix més reconeixements i premis a l’exterior, com és el cas del formatge artesà elaborat amb llet crua de vaca de Son Piris, que dissabte passat va ser proclamat, juntament amb el seu elaborador David Pons Herrera, Millor Formatge Artesà Semi Curat de Vaca al concurs nacional de mestres formatgers celebrat aquest cap de setmana a Còrdova on hi han participat un total de 437 formatgers de gairebé tota la geografia nacional en les 19 categories del concurs.

David Herbera és l’amo de Son Piris, al Migjorn de Ciutadella des de fa 6 anys, abans havia estat al llarg de 16 anys a Sa Cavalleria Vella, i sempre ha destacat com a formatger a l’illa, i poc a poc està rebent reconeixements fora com és aquest cas, que l’ha omplert de satisfacció, no sols pel fet de rebre el premi, sinó perquè el formatge artesà de Menorca es posiciona com un dels millors de l’Estat espanyol en les elaboracions amb llet crua.

A Son Piris es formatja de dilluns a divendres, mentres que els caps de setmana la llet de les seves 45 vaques es du a vendre, cosa que els hi permet un lleuger descans els caps de setmana.

David Pons veu amb preocupació la climatologia d’enguany on ha plogut molt poc aquests darrers mesos, de fet feia cas dos mesos que no plovia i les aigües han arribat aquesta setmana, que encara que un poc tard són benvingudes.

La feina del lloc es fa a la manera tradicional, amb la família, on la seva dóna i els fills, i també amb l’ajuda del seu sogre de manera puntual van elaborant els seus formatges al lloc propietat de Sebastià Llull, al Camí de sa Marjaleta, on hi ha els llocs de Son Tica i Son Foc, entre altres.

Aquest reconeixement, de segur que posarà i donarà valor als formatges de Son Piris que destaquen, els semi curats, per ser mantegosos, amb un punt molt encertat de salinitat i que els fa suaus, cremosos i que combinen també amb les creacions de la nova cuina menorquina, de la mateixa manera que ho fan els seus formatges vells o curats, que tenen sabor, caràcter i són un clar exemple dels grans formatges de guarda de l’illa.

Son Piris, col·labora amb Farmers Way de Sa Cooperativa del Camp i organitza visites al lloc on es pot veure el procés de formatjar i després es fa un berenar amb formatges i embotits de Menorca, acompanyat dels vins de Binitord.